Guide: 5 gratis glæder i New York

 

Mens en flybillet til New York efterhånden er blevet den billigste post på budgettet, så kræver hotel, spiserier og shopperier i The Big Apple gerne på den gode side af 20.000 kroner og derfor er gratis glæder også i høj kurs. Heldigvis er New York stedet, der byder på et rent overflødighedshorn af virkelig fine oplevelser og attraktioner – helt gratis.

 

 

1) Staten Island færgen
Du kan sagtens stille dig kø sammen med alle turisterne, både til Ellis Island og til turbådene, men hvis det er Frihedsgudinden, du gerne vil se på nærmeste hold, så er den bedste, nemmeste og billigste måde at hoppe på færgen til Staten Island.

Udover at overfarten er gratis, så giver den også front row udsigt til Frihedsgudinden, hvor færgen sejler lige forbi, sammen med at du også ser Ellis Island og hele den sydlige del af den ikoniske Manhattan skyline.
Turen til øen tager ca. 25 minutter og du kan sagtens tage med den samme færge retur, hvis du ikke ønsker at stå af og opleve Staten Island.
Færgen sejler i døgndrift, hver dag, året rundt og fragter dagligt 70.000 pendlere til og fra Manhattan.
Se sejlplanen her

Læs også: Her skal du bo i Paris

 

 

2) En tur i retten
Du havde vel ikke forestillet dig en guide uden at krimireporteren foreslår en tur i retten, vel?

Ligesom i Danmark er retsmøder offentlige, men det amerikanske retssystem er markant anderledes end det, vi kender og derfor er en tur i kriminalretten i New York en stor, sund og faktisk også skræmmende oplevelse. Dem, der har set serien ”The Night Off” vil vide, hvad jeg mener.

Criminal Night Court har adgang fra kl. 21.00 – 01.00 og det er typisk sager som  røveri, spritkørsel, overfald og knivstikkeri, der behandles. Men David Bowie er eksempelvis også blevet fremstillet her, da han blev anholdt for at ryge pot, ligesom skuespilleren Martin Sheen har været for dommeren her adskillige gange
Du skal igennem et sikkerhedstjek som i lufthavnen og man skal, som i Danmark, forholde sig roligt under retsmødet, så ikke noget med hverken at råbe eller pege…

Til gengæld sidder du klos op og ned ad den tiltalte og oplever på første hånd, hvordan retssikkerheden kan være decideret ikke-eksisterende…
Jeg har været i tvivl om denne overhovedet skulle på listen, fordi andre menneskers lidelse ikke er en turistattraktion og jeg opfordrer til at man er meget respektfuld omkring det. Det er rigtige, ægte mennesker, der risikerer en nat i det berygtede Rikers Island-fængsel, fordi de ikke kan stille med 350 $ i kaution, og det er jo ikke sjovt. Men jeg tror også det er sundt, især for os danskere at se, hvor godt vi egentlig har det, også på den front.

Info: , 100 Centre Street, Financial district

 

 

3) Verdens guldreserver

Fra den ene yderlighed til den anden, men sådan er New York. Et andet sted i finansdistriktet ligger Federal Reserve Bank, hvor du kan komme helt tæt på verdens guldreserver.
Ud over at det er svært fascinerende at komme 5 etager ned under jorden og forholdsvis tæt på guldbarrene, der ligger direkte på den granit , byen er bygget på, så får du også en masse spændende information omkring penge.
Hver dag makuleres der fx for 48.000.000 $ sedler som er beskadiget og derfor ikke kan bruges længere kan bruges. En dollarseddel har en gennemsnitlig levetid på 22 måneder, så er den simpelthen så slidt, at den ikke kan bruges mere.

Turen for at se guldbarrerne under New Yorks gader varer en times tid og billetter kan bestilles en måned forud.  Der er kun 2 rundvisninger pr. dag med ca. 25 personer på hvert hold kl 13.00 eller kl. 14.00, så vær hurtig på tasterne.
Billetten er personlig, kan ikke gives til en anden, du skal medbringe gyldigt billed-ID, fx dit pas og du skal være der ca. 30 min. før rundvisningen begynder, af sikkerhedsmæssige årsager.
Billetter bestilles online på Federal Reserve Banks hjemmeside 

Info: Federal Reserve Bank of New York , 44 Maiden Lane.  (Midt mellem William St og Nassau St)

Læs også: Her er hotellerne, du skal bo på i Hamborg

 

 

4) Bryant Park
Bryant Park er et af byens bedst åndehuller og har året rundt masser af gratis arrangementer. Det er her de lokale new yorkere valfarter til for at nyde en pause i den lille oase, hvor det faktisk er muligt at få pulsen ned i en ret så hektisk by.
Mulighederne er mange, lige fra bordtennis til at lytte til jazz, klassiske koncerter og opera live. Der er også gratis undervisning i alt fra yoga over dans til fægtning. Om aftenen vises der hen over sommeren gratis film og derudover er The Pond i Bryant Park en af New Yorks bedste, gratis skøjtebaner om vinteren.
Og så er der wi-fi ….

Info: 42nd Street mellem Fifth Avenue og Sixth Avenue. Åbningtiderne varierer, så tjek dem her 

 

 

5) Kom gratis på museum
Flere museer i New York tilbyder enten gratis adgang på bestemte tidspunkter eller adgang mod donation, hvor man, mod at lægge et valgfrit beløb, får adgang til de hellige haller.
MoMA har fx gratis adgang hver fredag mellem kl. 16 og 21, men vær forberedt på kø. Guggenheim har altid gratis entre.
Husk blot inden at der går dansk nærighed i den, at museerne altså ikke kan eksistere, hvis ikke de får penge ind. Så hvis du besøger et sted med valgfri betaling, så læg et anstændigt beløb, der er så tæt på det foreslåede som muligt. Det er både god stil og helt rimeligt, hvis du alligevel er typen, der bliver hængende i timevis og nyder udstillingerne.

 

 

 

Læs også: 10 tips til Hamburg

Husk at du altid kan følge med på Instagram for flere tips og tricks og kom meget gerne med dine bedste tips til New York <3

2 thoughts on “Guide: 5 gratis glæder i New York

  1. Tak for tips ❤️ De kommer på min liste, som sikkert bliver alenlang, inden jeg kommer afsted 😁 - forhåbentlig til næste år.
    Jeg har i den forbindelse læst mig til, at en tur over Brooklyn Bridge, som forbinder Brooklyn og Manhattan, er noget, man ikke må snyde sig selv for. Måske lidt i stil med Golden Gate, hvis man er i San Francisco.

    • Du kunne jo også være taget afsted sammen med mig, remember?;-)

      Og ja, men jeg gik egentlig ud fra, at alle kender til Brooklyn Bridge. Måske ikke? Så må den komme på næste liste 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.