Scoremad: Sundt og sukkerfrit brombærsyltetøj

 

Der er altså få ting, der er bedre end brombærsyltetøj. Især på pandekager!
Desværre synes jeg at de købte udgaver smager helt forkert og er alt for søde og så er det jo heldigt, at man med få ingredienser og 30. minutter kan lave sin egen – der endda indeholder gode, sunde sager og er helt uden sukker.

Hemmeligheden er chiafrø, der er geniale til syltetøj og marmelade, da de suger væske helt vildt og dermed giver den kendte konsistens. 

Samtidig er det lille superfrø så genialt og rigt på fibre, antioxidanter, protein, vitaminer, mineraler, og omega-3 fedtsyrersyrer, at man fuldt forsvarligt og med fagligheden i behold, kan kalde det for sundt. Eller i hvert fald sundere, fordi der heller ikke er raffineret sukker i opskriften

Det er ikke fordi, jeg er specielt hellig omkring det med sukker, overhovedet. Jeg vil bare gerne have så lidt som muligt, generelt, så jeg kan vælge det til, når jeg har lyst.

For mig giver det ikke mening, at begynde dagen med et sukkerchok, for det påvirker mig ikke specielt klædeligt og fordi dette syltetøj ikke indeholder sukker, så kan jeg også smide den over havregrød eller skyr om morgenen og så er jeg også sikker på, at få spist den mad, jeg har.

På den måde går det op for mig og så kan man til gengæld få sukker på sine pandekager, når man bruger syltetøjet til dem 🙂

 

 

Ingredienser:

250 gr. brombær

3 nelliker

1 stang kanel på ca. 5 cm.

2-3 tsk. citronsaft

2 spsk chiafrø

1 ½ spsk. Sukrin gold (eller 4 finthakkede dadler, hvis du vil være uden sødemiddel)

 

Sådan gør du:

Bland brombærrene med citronsaft, nelliker og kanel (plus dadler, hvis du bruger dem) i en gryde. Varm langsomt op til kogepunktet, sluk og tag gryden af varmen.

Læg låg på og lad bærrene trække i 30 min.

Kog derefter op igen og kog i 5 min. for svag varme, rør forsigtigt ind i mellem, sluk og tilsæt sukrin. Rør forsigtigt til den er opløst.

Vend derefter chiafrøene i, lad syltetøjet gelere til den rette konsistens, pil krydderierne op og hæld på et rent, Atamon-skyllet glas.

Holdbarheden er ca. 1-2 uger, fordi der ikke er konserveringsmiddel i. Jeg vil hellere lave små portioner, men du kan selvfølgelig sagtens gange opskriften op.

Husk at bær, chiafrø og mennesker er forskellige, så der kan være brug for mere eller mindre sødning eller justering af konsistensen. Prøv dig frem.
Du kan sagtens blende chiafrøene, hvis du ikke vil tygge på dem, men eftersom der også er små kerner i brombær, så synes jeg ikke det er besværet værd.

Spis syltetøjet på pandekager, boller, knækbrød eller som topping på grød eller skyr med et æble i tern. Yum!

Bonusinfo omkring chiafrø:
Når man kalder chiafrø for superfoods, så er det bla. fordi de indeholder:

  • 4 gange så mange kostfibre som i hørfrø.
  • 6 gange mere kalk end i sødmælk.
  • 15 gange flere antioxidanter end i broccoli.
  • 2 spiseskefulde chiafrø indeholder mere omega-3-fedtsyrer end en laksefilet.

Så se selv: Super sundt syltetøj 😉

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.