5 skønne steder at overnatte, når du kører sydpå

Indlægget indeholder reklameklinks. Disse er markerede med *

For nu at være helt ærlig, så har jeg aldrig interesseret mig specielt meget for navigationsdelen, når det handler om at udstikke ruten til ferien sydpå.

Hver gang jeg er blevet spurgt om noget med at køre på noget med tal og bogstaver, overnatte i noget, der hedder Begrenz og lignende trickspørgsmål, så har jeg egentlig bare svaret : ”Altså kan vi ikke bare køre sydpå?”

Egentlig ikke fordi, jeg er uentusiastisk omkring det, men mere for at camouflere, at jeg simpelthen ikke er i stand til at læse kort om så mit liv afhang af det og måske også fordi jeg syntes, at den del er en lille smule kedelig. Altså, det er jo ligesom destinationen, hvor man ifører sig badedragt, rosé og stråhat, der er et interessante, ikke?

Det var dog lige til, at den lille journalist gik i gang med at researche røven ud af bukserne og erfarede, at Tyskland er et fantastisk land at rejse i, at man faktisk kan spise knaldhamrende godt og at der både er noget, der hedder ”Vinruten” og ”Den romantiske rute” på vejen gennem det tyske, og så skal jeg da lige love for, at jeg fik en mening om ruteplanlægningen og de gode steder at overnatte, når man skal køre på ferie sydpå.
Det er muligt, at jeg ikke kan læse kort, men jeg er eddermame god til at være på tur.

 

 

4 gode grunde til at tage en overnatning på vejen til ferien

For det første er der det sikkerhedsmæssige aspekt. Det er altså de færreste, der bliver skarpere af at sidde 18 timer bag rattet, så selvom de andre billister er trætte, udkørte og mister opmærksomheden, så er det rart selv at være frisk, så eventuelle uheld kan undgås.

For det andet, så begynder ferien jo i det sekund, man triller ud af indkørslen og det kan man lige så godt udnytte til også at få gang i feriefølelsen. Det går unægtelig noget nemmere, når man sidder med en kæmpe wienerschnitzel med udsigt til en vinmark end i en motorvejskø og gnaver i en klapsammen med varm leverpostej.

For det tredje, så risikerer man at ødelægge de første dage af ferien og være alt for smadret ved at holde sig vågen i et døgn for at hamre gennem Europa. Hellere tage en overnatning og lægge ud i god ferieform med overskud, uden sure miner.

Og for det fjerde, så kan det altså være virkelig langt og meget kedeligt for små størrelser, at bruge et døgns tid på bagsædet af en varm bil, uanset hvor meget underholdning, der er medbragt.
Et pitstop med et besøg i en forlystelsespark eller et vandland gør det hele lidt mere spiseligt (For ikke at tale om, hvor herligt trætte børn bliver af at tæske rundt i en pool og det giver ro til dig senere 😉 )

Mange af byerne er på UNESCOS verdensarvsliste, så der er garanti for noget smukt at se på – og mulighed for at holde et lille kulturelt foredrag undervejs 😉

 


1. Rothenburg ob der Tauber / Würtzburg

Rothenburg ob der Tauber er en af de smukkeste byer, der findes. Du kører helt bogstaveligt fra A7 og ind i middelalderen. Så betagende og romantisk en by.
Cluet er klart at gå rundt på resterne af bymuren, der omkranser byen og så have brostensgaderne, stokroserne, vægtergang og hele pivtøjet for fødderne, samtidig med udsigten til vinmarkerne, hvor stokkene står sirligt på flodens skråninger.
Og nå ja, så er det jul hele året i Rothenburg ob der Tauber.

Forklaringen er, ægteparret Käthe og Wilhelm Wohlfahrt, åbnede deres første butik med julepynt i Rothenburg o. d. Tauber i 1977 og byen har i mange år været Tysklands juleby nummero uno.
Butikken er samtidig en kæmpeturistattraktion og rummer 10.000 kvadratmeter jul, fordelt over flere etager og er bygget op som en gigantisk julelandsby.
Der er simpelthen jul i alle former, farver, materialer og afskygninger og man kan lige så godt overgive sig med det samme for det er god damn imponerende.

Der er virkelig mange gode steder at spise og bo på alle budgetter, fx her* og her*  
Begge ligger placeret lige ved bymuren, har gratis parkering og er virkelig høj i standarten for pengene, hvor du ofte kan få en overnatning for under 700 kroner.

 


Würtsburg
Den gamle bispeby på bredden af Mainfloden er et skønt sted at parkere bilen for natten. Vinmarkerne ligger som et smukt bagtæppe for den historiske og atmosfærefyldte perle af en by, fuld af store seværdigheder og smagsoplevelser.
Det overdådige bispeslot Residenz er i dag et UNESCO-beskyttet vidnesbyrd om byens storhedstid, og den imponerende Alte Mainbrücke er et smukt skue ved aftenstide, der sikrer et skønt pitstop i hjertet af det tyske vinland.
Hotellet her* byder både på gratis morgenmad, gratis wifi og gratis parkering og ligger godt, så anbefaling herfra til det

Skal du til Italien, de norditalienske søer, Ligurien, Toscana, Piemonte, Lombardiet, Schweiz eller Østrig er det oplagt at holde et stop her.

Her kan du også køre et stykke på den romantiske rute, der strækker sig fra Würtzburg til Fussen.
Her er bølgende vinbeklædte bakker, alpetoppene gemmer sig i dunlette skyer og Tysklands mest idylliske middelalderbyer med bindingsværkshuse, farveladeglade blomstergader, løgformede baroktårne, pragtpalæer og en hav af øludskænkningssteder (Biergartens).

 


2. Begrenz
Føromtalte Begrenz er faktisk en by, der ligger i Østrig og er kendt for at huse en gigantisk musikfestival om sommeren, hvor der ikke er meget, der matcher den gigantiske scene, der ligger ude midt på Bodensee og hvor koncerterne foregår.
Lyder det bekendt, så er det fordi, at det var på den scene, at James Bond fik givet de onde tørt på i ”Quantum of Solace” under opførelsen af ”Tosca” (Ja, jeg kan godt min James Bond 😉 )

Byen er virkelig rar og indeholder den helt rigtige kombination af brosten, middelalderlig bystemning, lækre cafeer og wow-effekt fra bjergene, der spejler sig i søen.
At ankomme efter en lang dags kørsel, gå tur på søpromenaden og indtage en lækker middag i den varme aftenluft, er tæt på magisk. Det er i hvert fald meget, meget lækkert.
Hotellet her* ligger super centralt, er ikke specielt dyrt og der er en fin p-kælder.

En overnatning i Begrenz kan være relevant, hvis du skal til Sydfrankrig /Den Italienske riviera /Kroatien eller Toscana

 

 

3. München
Den tyske storby er SÅ meget mere en oktoberfest og ølbryggerier.
Der er charme, imødekommenhed, shopping, sightseeing og virkelig god mad. München blev næsten jævnet med jorden under krigen, men man har valgt at genopbygge den i den originale stil, så der også er en fin og charmerende gammel bydel.

Et godt sted at overnatte, hvor du får dejlig storbystemning og som ligger centralt for mange af ruterne videre ned til Sydeuropa.

Jeg anbefaler at man ankommer omkring kl. 20-21 til sen aftensmad, så man slipper for det værste trafikale kaos og at du indlogerer dig her*, hvis du gerne vil have en dejlig aften i en tysk millionby med super stemning.

Skal du til Kroatien, Østrig, Italien eller Slovenien kan München være relevant for dig, da den som sagt, ligger centralt for både A7 og A9, afhængig af hvor du skal hen

Læs også: 20 uundværlige tips, når du selv kører på ferie

 

 

4. Schweiz
Kan man holde den kørende (Ja, pun intended 😉 ) til Schweiz før man overnatter, så gør endelig det, simpelthen fordi Schweiz er så rar.
Ja, jeg er farvet af, at have boet der, men der er ikke noget bedre end at vågne på en alpetop i den kolde, klare luft og lyden af ko-klokker og derefter sætte sig til et veldækket morgenbord, fyldt med smørbagte croissanter. De hedder ganske vist ”Gipfels” i den tyske del af Schweiz, men det ændrer ikke på, at de er tæt på magiske.
Hotellet her* ligger kun 10 minutters kørsel fra motorvejen, midt i en vinmark. Aftensmaden med flødesovs fejler desuden heller ikke noget 😉

Alternativt: Sov i Tyskland og tag morgenmaden i Schweiz, hvor tankstationerne bugner af god kaffe, friskpresset appelsinjuice og ja, croissanter.
Skal du til Sydfrankrig / Ligurien / Det vestlige Toscana er Schweiz velegnet til overnatning.  

 

 

 

5. Strasbourg / Koblenz / Trier
Mosel er et fuldstændig fantastisk område, der i sig selv er en hel ferie værd. Nærheden til Frankrig fornægter sig ikke og her får du vinmarker, fransk livsstil og tysk tradition, der i forening har skabt et helt specielt miljø, hvor hyggelige vinbarer, et køkken, der går fra raffineret til rustikt, samt en naturlig gæstfrihed trives i bedste velgående.

Koblenz:
Der er en helt særlig stemning i de små stræder, romantiske kroge og på de indbydende pladser her i en af Tysklands ældste og mest enestående byer. Koblenz ligger hvor Rhinen og Mosel løber sammen i et vidunderligt scenarie omgivet af fire bjerge, vinmarker, skove og så smukt, at det er på UNESCO verdensarvslisten.
Den gamle kabelsvævebane er stadig i brug og en tur i den giver en vidunderlig udsigt over byen og området. Vælger du en overnatning i Koblenz, anbefaler jeg, at du bor her* med gratis parkering, gratis morgenmad og fantastisk udsigt over floden
Et mere budgetvenligt alternativ er dette hotel*

 

 

Trier:
Tysklands ældste by og den by i Vesteuropa, der har de mest velbevarede romerske ruiner. Derudover er ni af byens bygninger er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste og Trier er også det ældste bispesæde i Tyskland. Bare hvis du har brug for lidt historisk info, du kan ryste ud af ærmet og imponere med 😉
Der er også et romersk amfiteater, Tysklands ældste gotiske kirke og den bedst bevarede bymur nord for alperne, der er byens vartegn og i øvrigt giver en fantastisk udsigt udover Trier.

Med andre ord, så er der nok at se og opleve på et kort pitstop og Trier er heller ikke så pussenusset som de andre sydtyske byer, der nærmest drukner i blomsterkasser og bindingsværk.
Madmæssigt er der ikke noget at klage over heller. Mosel-vinen er fremragende, Apfelstrudel og Kirschtorte er det samme og der er masser variation på menukortene fra asparges til vildt.
Hotellet her* er et virkelig godt køb til prisen – og der er spa!

 

 

Strasbourg:
Hovedstaden i Alsace og i Europa. Hvis du kender Strasbourg som hjemstedet for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og  Europaparlamentet, så er det helt korrekt, men der er meget mere end det. Det er en ung og dynamisk by med et meget intenst kulturliv, så der er både god mad, kultur, underholdning – og naturligvis også noget UNESCO verdensarv 😉

I Strasbourg er det Grande Île, der ved at være et af de rigeste kulturhistoriske områder i Europa overhovedet, står for den del og af yderligere kulturelle højdepunkter er der det astronomiske ur, katedralen, der er kendt som en af de smukkeste gotiske katedraler i Europa og vinkælderen i byens hospital.
Ja, du læste rigtigt. Hospitalets kælder råder over 1200 m2 vinkælder med nogle af de bedste Alsace-vine, der modnes i tønderne inden de hældes på flaske.
Husk også at spise masser af tarte flambée: En slags meget tyndbundet pizza med ost, bacon & creme fraiche. Lyder vammelt, men er toplækkert! Gerne med et glas køligt Crement til 😉

Er I en familie, der kan overnatte, så kan det være en fordel, at vælge en lejlighed. Denne* ligger optimalt og er meget rimelig i pris. Er I to voksne på parferie og trænger til at fyre den lidt af med selvforkælelse på et par dages storbyferie, så går man aldrig galt i byen med dette hotel* 

Hvis du skal til det Midt – eller vestlige Frankrig eller til Spanien, så anbefaler jeg at du overnatter i dette område. Et alternativ kan være Ruhr-distriktet som fx i Dortmund.

Læs også: Her er hotellerne, du skal kende i Hamborg

 

 

 

Bonustip:
En ting, du skal være ekstremt opmærksom på, når du planlægger din overnatning, er ende-destinationen, altså hvor dit feriemål er.
Jamen, jeg siger det bare 😉 Det nytter jo ikke noget, at forelske sig i et hotel i Strasbourg, hvis du skal til Kroatien, for så skal du i en helt anden retning.

Bonustip 2:
Regn med at du højest kan køre og være på farten 10-12 timer i løbet af en dag. Max. Der er køer, der skal tages højde for, plus tisse – og strækkeben pauser. Og frokost er også vigtigt. Ting tager længere tid en man umiddelbart tror, så ti timers effektiv køretid er mest realistisk og med pauser betyder det, at du er on the road i ca. 14 timer.

Bonustip 3:
Hav styr på hvor du kører og hvilke regler, der er. Schweiz og Østrig har fx betalingsmotorveje, hvor du køber en vignette, der skal sidde i forruden, Frankrig har også betalingsveje, men her er det et hav af småpenge, du skal kyle i betalingsanlæg i tide og utide, og  i nogle tyske byer kræver det et særligt miljømærke til bilen at køre ind i byen.
I Frankrig er det fx også blevet obligatorisk, at man har en alkoholtester i bilen
En oversigt over miljømærkede byer finder du her

Bonustip 4:
Lad være med at kigge på et kort og tænke direkte fugleflugtslinje, når du planlægger din rute. Bjergene er høje og det kan tage en allerhelvedes lang tid at køre hen over sådan et. Det, der kan ligne en omvej, kan meget vel være den hurtigste rute, fordi du ikke skal hamre Skoda’en hen over en bjergkæde, hvor man af gode grunde, ikke kan køre særlig stærkt eller overhale.
Det kan smadre hele din planlægning, at noget tager 4 timer, mod de 30 minutter, du havde regnet med…

Bonustip 5:
Hav lige et godt, gammeldags analogt kort med i bilen i stedet for udelukkende, at forlade dig på GPS’ens vejledninger. Den slags har IKKE altid ret, og det er pænt meget nedtur, at ende i en to timers omkørsel midt om natten, fordi den lille elektroniske fætter har taget af den hurtigste vej til Hannover. Jeg siger det bare …

 

 

Rigtig god ferie <3

Husk du er mere end velkommen til at følge med på Instagram og bloggens Facebook-side, hvor der er en del mere aktivitet 🙂

2 thoughts on “5 skønne steder at overnatte, når du kører sydpå

  1. Pingback: Hotellerne du skal kende i Hamborg | C & the City

  2. Pingback: Scoremad: Sommerens bedste iskaffe og den nemmeste måde at lave den på | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.