20 uundværlige råd, når du selv kører på ferie

Tidligere ville jeg hellere gnave min arm af ved albuen end at fragte mig selv på ferie i bil.
Jeg mener, hvorfor bruge to x 12-24 timer på at køre frem og tilbage til Destination Sydpå, når man bare kan hoppe ombord i et fly og sidde klar i solstolen 3 timer senere?

Men så var det, at jeg blev omvendt. Helt og aldeles.
Måske har det noget at gøre med en rædselstur til Tunesien med en rejsetid på 12 timer hver vej. For når man først har prøvet at udføre hjemrejse iført 40 i feber, voldsomt maveonde og en sær parasit som skjult passager, så er et halvt døgn i rumlende bus (som ikke lige stopper, når man ”skal”), lufthavne uden toiletpapir og fly propfyldt med skrigende unger ikke lige sagen.
Derfor har jeg efterfølgende været ret modtagelig overfor argumentet:
”Når man regner kørsel til lufthavn, alle de timer, man skal møde inden check-in, flyveturen og bumleturen i bus ud til hotellet sammen, så er det faktisk rigtig mange timer, som man kan nå at køre selv”. Plus det allerbedste i min bog: At man selv vælger selskabet undervejs!

I er sikker nogle, der er i samme situation, så derfor genudsender jeg dette indlæg med mine bedste råd til en køreferie:

Læs også: Hotellerne, du skal kende i Paris hotteste kvarter

 

(Det er sindssygt fascinerende, at sidde i sit sommertøj og se på sne i bjergene, man krydser undervejs)

Med andre ord, så synes jeg faktisk, at det er pissehyggeligt at være på roadtrip, især hvis man forbereder sig med god musik, mad, noget at se frem til undervejs og evt. overnatning.
Der er ikke nogen andres børn, der skriger og sparker en i ryggen, man kan få alle de tissepauser, man vil, man kan slæbe alt det med hjem, som man vil (Læs: Naturligvis kan der stå to sydfranske kæmpeplanter på bagsædet…;-) ) man kan have hund med, man kan tale om alt mellem himmel og jord, når man alligevel sidder sammen i bilen og der er masser at se på undervejs. Og kaffen på italienske rastepladser er lysår bedre end den danske cafeer serverer!

En af de vigtigste ting, når man er på tur er selvfølgelig maden.
Naturligvis kan man holde den kørende på currywürst mit pommes, kaffe, cola og slik hele vejen, men hvis man, som mig, hverken kan tåle gluten eller mælk, kan det dog godt blive noget af en udfordring.
Her har de snedige og effektive tyskere lavet en online- guide med alle de steder, man kan spise glutenfrit hele vejen gennem Tyskland. Det er altså tysk effektivitet, når det er bedst!
Andre ting, der er gode at have med undervejs er gulerødder, mandler, frugt, skoleagurker, kiks og evt. en køletaske med brød, pålæg, mælk osv., så alle er sikre på at få noget ordentligt at spise.

 

 

tøj 01.10.2010 029

(Rothenburg ob der Tauber*. Et af de steder det helt bestemt kan betale sig at holde ind og besøge undervejs, både fordi der er sindssygt smukt og fordi de holder jul 365 dage om året. Reklamelink)

 

Derudover har jeg følgende gode råd:

1) Gør det der fungerer. Nogle vil helst køre i et stræk, andre fungerer bedst med en overnatning. Bliv enige om hjemmefra, hvad I har det bedst med. Hvis I er skruphysteriske de første dage af ferien pga. manglende søvn på turen derned, er en overnatning en god investering. Bare husk, at du skal være skarp i hovedet for der bliver kørt stærkt sydpå og du skal ikke køre, når du er træt.
Regn med at du højest kan køre og være på farten 10-12 timer i løbet af en dag. Max. Der er køer, der skal tages højde for, plus tisse – og strækkeben pauser. Og frokost er også vigtigt. Ting tager længere tid en man umiddelbart tror, så ti timers effektiv køretid er mest realistisk og med pauser betyder det, at du er on the road i ca. 14 timer.

2) Meget trafikalt bøvl kan også undgås, hvis man holder sig fra at køre på de store rejsedage fredag og lørdag og eksempelvis kører om aftenen.

3) Se noget undervejs.
Hamborg, Frankfurt am mein, Begrenz, Mosel, Koblenz, Trier, Lichtenstein & Lugano er fx fine steder til en afstikker undervejs. Der er både hvidvinsmarker, gamle slotte, svulstige schnitzler og byer på UNESCOS kulturarvsliste. Sæt en time af i tidsplanen til at gå en tur, gå i friluftsbad, spise frokost/aftensmad og se lidt andet. Der er ekstremt smukke steder og lækker mad i Tyskland og Schweiz og det en oplevelse i sig selv.
Bare husk at have styr på formaliteterne, da man i nogle byer skal have miljømærke til bilen, købe ekstra vignetter i Schweiz og Østrig og have rigeligt mønter til motorvejsanlæggene i Italien og Frankrig.
I Frankrig er det fx også blevet obligatorisk, at man har en alkoholtester i bilen

Du kan finde miljøzoner og info om forhåndsregistrering af bil her

4) Hold tidsplanen. Det tager overraskende lang tid at holde småpauser, når alle skal tisse, ryge, købe kaffe, spise is, lufte hund, veksle småpenge mm. Men hvis tiden skrider hver gang, giver det snildt et par timers ekstra køretid før man er fremme. Så maks. 20 min. på et stop er min regel.

5) Bestil overnatning hjemmefra. Det er begrænset festligt at køre fra det ene udsolgte motorvejshotel til det andet kl.3 om natten ved jeg af bitter erfaring.
Brug evt. hotels.com til at finde overnatning i en by tæt på motorvejen*(reklamelink). Det er tit lige så billigt og meget hyggeligere at bo i et schweizisk gasthaus end i en betonsilo. Links und Rechts der Autobahn er også kommet online og guider til rastepladser og hoteller undervejs.

6) Hav skiftetøj og toiletsager i en lille, separat taske, så alle kufferter ikke skal slæbes ud af den nøje, grundige og præcisionspakkede bil. At kunne få et par rene underhylere på efter 14 timer i en varm bil, er guld værd!

7) Hvis I overnatter tæt på grænsen til Schweiz, så spring den kedelige, tyske motorvejsmorgenmad over og se i stedet frem til lækre, nybagte croissanter, friskpresset juice og god kaffe på de schweiziske rastepladser.

 

juice

 

8) Hav altid godt med vand, kiks, agurk, gulerødder og fx mandler i bilen. Godt til sultne og tørstige passagerer, børn og hunde, når man er fanget i enten kø eller omkørsel. Hunden vil dog formentlig foretrække en rigtig hundesnack.

9) Hvis du har din hund med på køreferie, så husk lettilgængelige snacks, vand, legetøj og hyppige lufteture. Lav evt. nogle søge- og lydighedsøvelser i pauserne, så hunden også stimuleres mentalt. Hav også styr på sikkerheden enten ved, at hunden er i en transportkasse eller fastspændt i hundesikkerhedssele på bagsædet. Ved en kollision kan en selv lille hund gøre stor skade på passagererne, hvis den slynges gennem kabinen. Hvis hunden anbringes i en transportkasse, skal kassen stå med siden til, så hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning. Hvis kassen i stedet vender sådan, at hundes hoved eller bagkrop er i bilens kørselsretning, er der større risiko for skader på ryg eller hoved.

Tjek også jævnligt, at den ikke har det for varmt, at den har et pas og alle de retmæssige vaccinationer, afhængig af hvor turen går hen.

 

IMG_0044(Ja, det er en børne-skygge-dims, jeg satte på ruden til Sif)

 

10) Helt lavpraktisk: Sørg for at holde tissepause, når det er nødvendigt.
Karmaloven på motorveje er altid sådan, at i det sekund man tænker: ”Jeg kan sagtens holde mig indtil næste rasteplads”, så ryger man ind i et uheld eller en omkørsel, der giver et par timer i kø. Og tro mig: Ingen har lyst til at tisse i en skål for øjnene af andre i bilen (Ikke mig, en veninde)
Eller hænge på kanten af en schweizisk håndvask, fordi man er meget trængende og har glemt, at Euro ikke giver adgang til de hellige toilethaller i Schweiz! (Det var så desværre mig)

11) Tjek dit mobilabonnement og se om det indeholder data i udlandet. Hvis du skal bruge GPS på telefon (Og Instagramme din tur undervejs, så bruger du meget data, så vælg evt et abonnement, der indeholder data i udlandet)

12) Download Google Maps til offlinebrug på telefonen. Her kan du både markere steder du gerne vil se, hoteller, ruter mv. uden at bruge af føromtalte data.

13) Der er steder i Tyskland hvor 3G og 4G er, praktisk talt, ikke eksisterende. Utroligt, men sandt. Og det er ret ufedt at sidde med en GPS i telefonen eller et kort, der ikke virker og ikke kunne finde vej. Overvej derfor en god gammeldag GPS og kort, der kan bruges offline også.

 

Mulhouse. Også en virkelig smuk og velegnet by til at overnatte i*, når du kører sydpå (reklamelink)

14) 
Lad være med at kigge på et kort og tænke direkte fugleflugtslinje, når du planlægger din rute. Bjergene er høje og det kan tage en allerhelvedes lang tid at køre hen over sådan et. Det, der kan ligne en omvej, kan meget vel være den hurtigste rute, fordi du ikke skal hamre Skoda’en hen over en bjergkæde, hvor man af gode grunde, ikke kan køre særlig stærkt eller overhale.
Det kan smadre hele din planlægning, at noget tager 4 timer, mod de 30 minutter, du havde regnet med…

15) 
Hav lige et godt, gammeldags analogt kort med i bilen i stedet for udelukkende, at forlade dig på GPS’ens vejledninger. Den slags har IKKE altid ret, og det er pænt meget nedtur, at ende i en to timers omkørsel midt om natten, fordi den lille elektroniske fætter har taget af den hurtigste vej til Hannover. Jeg siger det bare …

16)
Det praktiske: Medbring køkkenrulle, vådservietter, håndsprit, øjendråber mod tørre øjne (Helvede, dit navn er aircon), din egen hovedpude og et tæppe. Godt til når man skal hvile sig undervejs eller fx spise på en rar plet.

17)
Det endnu mere praktiske: Få tjekket bilen inden turen, medbring ekstranøgle, hvis bilnøglen nu blever stjålet eller væk, tjek bilens forsikring og vilkår, medbring kopi af den originale registreringsattest og tjek også din egen forsikring, både dækningen og om der er særlige vilkår, du skal være opmærksom på. Er du fx ny-opereret eller kronisk syg skal man typisk have tilladelse fra forsikringsselskabet (Og evt. Jobcentret, hvis du er sygemeldt) til at rejse

 

Pitstop i Lichtenstein, der er et af Europas fyrstedømmer. Det er fyrsten (Altså hans slot øverst tv. i billedet)

 

18)
Husk underholdning til turen. Lydbøger, podcasts, en playliste, lege til børn og barnlige sjæle. Og igen: Husk at downloade til offline, så du ikke bruger al din data på at høre Mads og Monopolet hele vejen.

19)
Læg de tungeste ting nederst, fx kufferter, vin, du har købt, mv. og sørg for adskillelse mellem passagersæder og bagagerum. At få en tung kuffert eller en løs hund i nakken under en hård opbremsning kan være fuldstændig katastrofalt, så sørg for at intet kan flyve frem i bilen.
Sørg for at kufferter og værdigenstande ikke er synlige og tag det gerne med, når du forlader bilen. Det tager ikke mere end 15 sekunder i et uset øjeblik, at slå en bilrude ind og så er den ferie ødelagt.

20) 
En køletaske, der kan sluttes til cigarettænderen*, kan være en ret god idé, hvis du er på roadtrip og har brug for at holde mad, drikke (Og chokolade!) koldt. Er du virkelig prof, så medbringer du også et skærebræt og en kniv, så du nemt kan skære melon, brød, ost, pølse mv. til en hurtig frokost undervejs med lækkerier, du har købt på turen. Det er SÅ ærgerligt, at besøge et lækkert marked og så ikke have mulighed for at købe noget og spise det undervejs.

That’s it!

Rigtig god tur!

Kom meget gerne med dine bedste tips, når det gælder kør-selv ferie, enten i kommentarfeltet eller på mail <3

Læs også: Hotte hoteller i Hamburg

Husk du er mere end velkommen til at følge med på Instagram og bloggens Facebook-side, hvor der er en del mere aktivitet 🙂

 

 

5 thoughts on “20 uundværlige råd, når du selv kører på ferie

  1. Pingback: Guide: Her skal du drikke kaffe i Odense | C & the City

  2. Med hensyn til hund
    check de enkelte landes regler for transport af hund, der kan være specifikke krav.
    og have styre på vacine og hunde pas, så du kan få den med over grænser både ud og hjem.

  3. Pingback: Guide: 10 tip til Hamburg | C & the City

  4. Pingback: 5 skønne steder at overnatte, når du kører sydpå | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.