Scoremad: Frappé aka verdens bedste iskaffe

Der er efterhånden lige så mange versioner af iskaffe, som der er mennesker, og vi hævder alle, at være indehavere at den absolut bedste opskrift. Men altså, det er den her, så er det sagt 😉

En af fordelene ved at rejse er, at man kan tage en masse ting med hjem i form af ny inspiration på madfronten. Min farmor og farfar var i særklasse gode til den slags og har gennem hele min opvækst været dem, der bragte nye og særprægede ting ind på spisebordet, i hvertfald, når man var barn i 80’erne, hvor vores spisevaner var knapt så eksotiske, som de er i dag.

De var begge virkelig gode til at lave mad, og det er helt klart derfra jeg har fået min gastronomiske interesse. Udover at det altid var vidunderligt, at komme på besøg hos dem, så var det også et festfyrværkeri af mad. Lækker mad, spændende mad, som risotto, græsk kyllingeret, lammekølle, moussaka, Osso buco, rødbedesalat….

I dag lyder det jo ikke specielt fancy, men det var det altså dengang, hvor spaghetti med kødsovs var en nyskabt, fremmed specialtiet, og man mere excellerede i gratin, lørdagskylling og stegt lever på de danske middagsborde.
Hvornår har du nogensinde lavet en gratin? Jeg spørger bare ?! 😉
Vi har jo fuldstændig skiftet madvaner, og jeg synes det er lidt sjovt, at tænke tilbage på, hvad der var helt fremmedartet for bare få år tilbage og at de ting, man spiste dengang, i stor stil er forsvundet fra vores tallerkener.

 

 

 

Anyhow.
Denne iskaffe hedder retteligt frappé, fordi den er fra Grækenland og der er, stort set, ikke grænser for, hvor mange liter, jeg har skyllet ned af den i tidens løb. Det er min helt faste tradition, på vej op fra stranden og med en god bog, inden man skal i bad og ud at spise.
Det er også sådan grækerne selv drikker den, i de varme eftermiddagstimer på den lokale bar, i gode venners lag.

Kaffen skal nydes iskold og tager ikke engang to minutter at lave og så er det ubetinget smarte, at du hverken behøver dyre kaffemaskiner eller smarte sirup’er: 

Ingredienser til 1 person:
1 ½ dl. sødmælk
1 tsk. instant kaffe. Jeg synes denne* giver den helt perfekte smag (Reklamelink)
1 spsk. brun farin
4 isterninger

Sådan gør du:
Smid det hele sammen, blend til isen er knust og drikken cremet.
Server og nyd!

Bonusinfo: Du kan bruge lige den slags mælk, du har lyst til. Letmælk bliver fx også fint cremet. Det, jeg er gået efter her er, at komme så tæt på den originale græske udgave som muligt.
Plantemælk af forskellig slags virker også fint, her er havremælk dog bedst.

Bonusinfo 2: Du kan erstatte brun farin med sukrin gold, hvis du ønsker en sukkerfri version. Så skal du bare halvere mængden af sødning.
Det skal du også hvis du bruger rismælk, da det i sig selv er sødt

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *