Scoremad: Blinis med stenbiderrogn og rosa bobler

Indlægget indeholder reklamelinks. Disse er markerede med *

Der er noget helt særligt over de ting, man kun kan få på helt bestemte tidspunkter af året. At der stadig er råvarer, der er i sæson og hvor det endnu ikke er lykkedes at gøre det til en helårsspise.

Hvor asparges og jordbær efterhånden kan fås hele året i udvandede og smagsløse udgaver, så er stenbiderrognen stadig i begrænset udvalg på helt særlige tidspunkter af året. Og det tidspunkt er nu.
Sæsonen er så kort, at jeg anbefaler at man ikke har skam i livet og indtager de lyserøde lækkerier på samme måde som en hund ville gå ombord i en leverpostejsbuffet og stornyde de rosa perler i rå mængder, mens man kan få dem.

Den mest klassiske måde at servere stenbiderrogn på, er på blinis med creme fraiche, rødløg og dild.
De er easy peasy at lave selv og absolut umagen værd i forhold til dem, man køber.

I min udgave kan alle være med, de er nemlig glutenfri og jeg har absolut ingen klager fået, selv ikke fra de mest hvedemelsbegejstrede typer.

 

 

 

Udgangspunktet for opskriften stammer fra Glutenfri Magi og jeg har så justeret mig frem til min egen udgave.

Uanset om du er til med eller uden gluten, så anbefaler jeg, at du laver en version hvor boghvedemel indgår, fordi smagen er lidt mere karakteristisk og går supergodt sammen med stenbiderrogn (Og røget laks, når sæsonen er slut og du har tømt fryseren for stenbiderrognsrester for du skal, naturligvis, hamstre)

Insisterer du på den glutenholdige opskrift, så anbefaler jeg denne fra min fynske kollega, Rigeligt Smør (Elsker det navn!)

Glutenfri blinis 12-16 stk.

80 gr. boghvedemel
20 gr. rismel
1 tsk. Fiberhusk
1/2 tsk. (Glutenfrit) bagepulver
1/4 tsk. salt
1 nip sukrin
1 dl creme fraiche
1 dl kogt vand, stuetemperatur
1 æg
ca. 10 gram smør
Plus smør til stegning

Sådan gør du :

Bland boghvedemel, rismel og Fiberhusk med bagepulver, salt og sukker i en skål
Tilsæt creme fraiche og vand og pisk det sammen til en samlet masse
Del ægget i hviden i en skål og blommen i en anden, stil hviden på køl
Pisk æggeblommen i dejen
Lad dejen hvile på køkkenbordet i ca. 30 minutter
Pisk æggehviden stiv og vend den i dejen
Smelt smørret og vend det i dejen
Steg som små runde kager på en pande (De skal være ca. 5-6 cm i diameter og du kan sagtens lave dem på en almindelig pande, men en blinispande er selvfølgelig nemmere)

Server med stenbiderrogn, finthakket rødløg, dild og creme fraiche (Den gode, økologiske 38%, mindst!)

 

 

 

Vinforslag:

I er nogle stykker, der har efterspurgt tips til vin og jeg vil selvfølgelig gerne komme med indspark i det omfang, jeg kan, så fremover vil der komme et vin-tip oveni, hvis retten egner sig til det (Jeg tænker, at det ikke er nødvendigt på morgenmadsopskrifterne ;-))

Vælger du den helt klassiske (Læs: Kedelige ;-)), så gå efter en tør champagne, en hvidvin, der er til den tørre side, med en vis syre, fx en Riesling eller en Cremént.
Det er de helt klassiske vine, der går godt med stenbiderrogn, der i sig selv er meget let i smagen og derfor ikke skal bankes helt ned af en vin, der er for kraftig.

Men. Du kan også gå efter den modige model, der er mindst lige så smagfuld og som overrasker dine gæster, nemlig den her * 

 

 

 

Det er i sig selv opsigtsvækkende, at servere en mousserende vin, der er mørk rosa. Allerede der er er noget, at tale om og den meget tydelige bærduft gør også sit.

Denne her vin er fuldstændig vidunderlig af mange årsager:
1) Den er virkelig let drikbar. Altså virkelig. Den er sød og man kan nærmest hælde den fuldstændig ukritisk ned.
2) Heldigvis har den en ret lav alkoholprocent, kun 5,5 og det er en kæmpe fordel, fordi man altså bare drikker den. Tjept.
Det gør den også ualmindeligt velegnet til aperitif, hvor de normale mousserende vine holder en alkoholprocent på 11-12 og dermed godt kan slå lidt hårdere, når man står til konfirmation kl. 13.
3) Der er ekstremt meget smag i vinen, langt ud over dens mere klassiske konkurrenter som Asti, Cava og Crement. Samtidig er der fylde, stor kompleksitet og en fascinerende aroma, der gør, at man får virkelig meget vinoplevelse for pengene.
Jeg ville ikke betænke mig i et sekund på at bruge den som velkomstdrinken til et bryllup, konfirmation, barnedåb, you name it.

Malvasia di Castelnuovo Don Bosco*, som den hedder, er klassificeret som en sød dessertvin, men går, som sagt lige så godt som aperitif og altså også, overraskende nok, til blinis med stenbiderrogn.
Damerne i champagneklubben var meget begejstrede og til 129 kr. er den et virkelig godt køb. Faktisk har den også vundet en italiensk pris som ”Bedste søde vin”

I Danmark har jeg fundet den hos Det Italienske Køkken* og jeg skal helt klart have et par flasker mere liggende på køl. De har det med at forsvinde lidt hurtigt 🙂

 

Husk, at du er mere end velkommen til at følge med for flere tips, tricks og generelle ansigtstab på Instagram og Facebook 
 

4 thoughts on “Scoremad: Blinis med stenbiderrogn og rosa bobler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *