Hvordan får man det til at holde: Niklas Roar

Tid, eller rettere: Manglen på tid er blevet den største trussel mod det moderne menneske og vores forhold, især vores parforhold.

På forunderligvis ender det oftest med, at den, der er en nærmest, er den, der får mindst. Uanset om det gælder tid, sex, opmærksomhed eller kærlighed. 
Når man har leveret hele dagen og alle har fået en bid af en, så er der ikke meget tilbage, når vi dejser ned i sofaen kl. 21.30 om aftenen. Og så bliver man skilt. Mange af os gør i hvert fald.

Og så er der dem, der tilsyneladende kan klare alt.
Alle kriserne, al modgangen, de små børn, den manglede søvn, de alvorlige sygdomme, arbejdsløsheden og vi andre, der kan stå og se på og tænke:
”Hvordan fanden gør de?”

Jeg er meget inspireret af, at tage ved lære fra dem, og derfor har jeg, i denne serie, spurgt en masse seje oog inspirerende typer, med kloge ting at sige om kærlighed, og hvordan man beholder den.

I dag skal du møde Niklas Roar.
Han driver den forholdsvis nye, men allerede vildt populære madblog Foodroar, der er en kombination af sanselige fortællinger og smægtende opskrifter. Han har været sammen med Louise i 20 år og sammen har de børnene Eleonora og Vera på henholdsvis 8 og 2 år.

 

 

 

Hvordan får I det til at holde? I har været sammen i mange år, har begge karrierer, rejseaktivitet og alt det andet, der kan stjæle ens tid sammen?

Det korte svar er hårdt parforholdsarbejde. Man skal ikke lade stå til. Et forhold er ikke statisk. Det er en dynamisk størrelse, der skal passes og plejes og tilpasses den enkelte og evigt foranderlige situation. Man kan være nye steder i sit liv og karriere, og det skal man lære at navigere i. Vi har kendt hinanden fra før, vi blev studerende, til i dag, hvor vi sidder med to børn og jobs og friværdi og stationcar og håb og drømme og frustrationer og alting. Det andet svar er gnisten i forholdet. 

Hvordan får I tid til hinanden i hverdagen?

Det er klart, at man er nødt til at fravælge en masse ting.
Jeg tror, at meget af det, der går galt for andre par er, at de i meget høj grad tænker på sig selv og de ting, de hver især vil realisere. Man kan ikke sætte sig selv først i forholdet, men hele tiden tænke på, hvad den anden har brug for.
Det er svært at finde tid til hinanden, når man har børn, men vi prøver at udnytte tiden med børn også til at tale om de ting, der optager os i hverdagen. Jeg er selvstændig og prioriterer ofte at hente børnene tidligt og så prøve at arbejde på andre tidspunkter. Så vi har som regel noget eftermiddag sammen. Min kone er udpræget familiemenneske, og hun sætter altid – og lidt for ofte – sig selv til side for børnenes behov. Og hun vil sikkert også sige mine, haha. 

Læs også: 6 ting vi har lært at Sex and the City og 6 ting fra samme serie, som du bare skal stikke op, hvor solen ikke skinner

 

Har I de samme opfattelse af, hvad der er vigtigst i jeres liv? Eller er I (som mange andre) fangede i, at den ene prioriterer arbejde og den anden familien/ sporten/ vennerne / fritidsinteresser?

Vi har altid forsøgt at bruge meget tid sammen. Det er klart, at jeg har set vennerne meget mindre, efter vi fik børn, og det samme med Louise. Men det kan ikke nytte noget, at det afgørende fundament i livet skal lide under, at den ene hele tiden vil være et andet sted. Der er plads til både byture og sport, men det må ikke fylde for meget, for så ved vi, at det let bliver problematisk og skal tages, inden det når dertil. Det er som hos italienerne. La familiglia står over alt. Ikke at det ikke er svært, når man bor midt i byen og er omgivet af alskens muligheder og tilbud.

Hvad gør I, når I synes, at I er kommet for langt fra hinanden? Hvis I fx har haft for travlt i en periode?

Vi prioriterer hinanden i weekenderne. Også hvis det har været en dårlig uge med meget lidt fysisk og mental kontakt.
Vi indleder som regel weekenden med sex. Nogle gange går vi tidligt hjem fra arbejde og henter børnene bagefter. Alternativt må der sættes Gurli Gris på og lukkes en dør. Det samme med weekenddagene.
Vi stræber efter at prioritere hinanden fysisk hver dag, hvor det er muligt. Det lyder måske latterligt, men man skal ikke undervurdere de glædeshormoner, der udskilles på den måde. Vi har begge store behov i den retning, og der skal ikke gå ret mange dage i træk, før vi bliver meget hidsige, hvis der ikke sker noget på den front.
Dernæst laver jeg altid ekstra lækker mad i weekenden og åbner en dyrere flaske vin. Og børnene kan så meget mærke, at vi er glade og nyder det. Det gør de også. 

Hvad har jeres største krise været? 

Jeg kan ikke huske nogle konkrete kriser, men det har været svært at gå fra tosomhed til at have børn. Det er ongoing, og i perioder bliver det bare for svært at være i det.

Hvordan løste I den?

Hver eneste gang løser vi en krise ved at finde hinanden igen. Vi husker på, at vi elsker hinanden, og at der er en grund til, at vi har været sammen så længe. Hvis jeg nogensinde kommer i tvivl, så skal jeg bare være sammen med hende på en restaurant i fem minutter og se hende ind i øjnene, og jeg husker så alt det, jeg blev vild med. Sådan er det hver gang. Åbenbart har hende tossen det på samme måde. For hun er her jo endnu … 

Hvordan kommer man tilbage på sporet, hvis man er uvenner / har talt forbi hinanden ?

Det kan være svært. Men som regel prøver vi at give et kram og skyde skylden på nogle udefrakommende problematikker. En dum dag, hårdt arbejde, presset af barnegråd etc. Engang kunne det løses med makeupsex, men med børn i huset er det ikke altid muligt lige at gøre den slags, når man har lyst. Det hedder vist behovsudskydelse. Det rimer på forældreskab på alle tænkelige måder. 

 

 

Er der tre nøgleord, du kan sætte på et forhold for at det skal være ”succesfuldt”, altså, at man bliver sammen?

Passion forstået på den måde, at vi ikke fungerer som venner. Vi er elskere. Vi er kærester. Den dag vi ikke længere begærer hinanden, så fungerer det ikke. Uanset hvor sur jeg kan blive på min kone, så har jeg stadig lyst til at knalde hende. Og det irriterer mig nogle gange. Men det gør, at jeg også altid husker på, at så længe jeg vil hende og omvendt, så er der håb – uanset hvor dyb en krise vi er i.

Mystik: Det er ikke alt, man skal vide om hinanden. Altså, man skal ikke gå på toilettet med åben dør eller prutte, så ens partner hører det. Det dræber al magi. Min mor nåede at være gift med min far i 54 år, og jeg tror aldrig, han nåede at se hende uden makeup. Hun er selv i en alder af 80 ultrafeminin, og der er ingen tvivl om, at jeg derfor ubevidst har fundet en kvinde, der altid går i hæle og kjoler og bevæger sig feminint. 

Omtanke: Du skal tilsidesætte dig selv og dine behov for den anden.
Det kan godt være, at du ikke lige gider at bruge søndag morgen på at gøre rent, fordi du har tømmermænd og hellere vil ligge foran fjerneren. Men det var jo hende, der med et overskudsagtigt smil sagde okay til, at du kunne gå ud med vennerne, mens hun var hjemme med børnene.
Og så er det dig, der viser, at du er en mand, som ordner de her ting, og som laver mad til hende og tager dig af ungerne og alting. Når du ikke længere gør disse ting, så falder din værdi for hende i forholdet, og hun vil meget ofte – hører jeg fra venner – straffe ham med mindre sex og mere mukken. Det er en ond cirkel. Tag ansvar, før det sker og tænk altid over, hvad din partner har brug for. Som Kennedy sagde, right. Don’t ask what your partner can do for you. Ask what you can do for your partner. Uselviskhed betaler sig altid for en mand. For kvinder falder det mere naturligt at tænke på andre. Men lad være med at synke ned i en dårlig spiral af straf og manglende sex. For så er hans motivation til at handle meget, meget lille. 

Hvordan håndterer I ”Fristelser”? (Og her tænker jeg ikke på dem, der kan spises, men dem man kan møde på sin vej gennem livet)

Her kan jeg kun tale for mig selv. Men naturligvis er livet en udfordring på den måde, men grundlæggende må bare være, at man er nødt til at stole på hinanden, og så må man jo ikke lade det komme dertil, at man skulle blive forelsket i andre. Jeg håber og tror på, at man kan undgå det ved at vise sin partner den opmærksomhed han eller hun har brug for. Både intellektuelt og fysisk. Man skal føle sig hørt. Man skal føle sine behov mødt. 

Hvis der er en ting, mænd skal vide om kvinder, hvad er det så?

Kvinder vil føle sig begærede og værdsatte. Glem aldrig at komplimentere og vise, at hun er dejlig og lækker og en fantastisk mor og alt det, hun nu engang er. Det kan nemlig være let at glemme, når hun ikke har sovet i månedsvis og føler sig alt andet end lækker. Mind hende om det hver dag. Kvinder, der ikke får disse ting derhjemme, vil enten søge bekræftelsen et andet sted eller overføre det til bitterhed og dermed resultere i en evig strøm af formaninger og ordrer til sin mand. En klog mand kommer dette i forkøbet. Hvilken seksuelt og mentalt tilfredsstillet kvinde bruger for eksempel det meste af sin vågne tid på at hakke på sin mand?

Hvis der er en ting, kvinder skal vide om mænd, hvad er det så?

Intet kan virke så demotiverende, frastødende, nossekappende og dræbende som en kvinde, der hele tiden sætter mænd i gang. Kvinder elsker at sætte mænd i gang med projekter hele tiden. Om det er hylder, der skal sættes op, graviditeter der skal planlægges, varer der skal hentes, whatever. Giv ham lidt luft en gang i mellem. Lad ham være end mand. Lad ham se en fodboldkamp. Lad ham føle sig som en hanløve. Når først hun har afrettet ham, og han gør alt, hun siger, så gider hun ikke længere blive knaldet af ham. Så sidder han der som en afseksualiseret skygge af sig selv med sin begyndende isse og revisorvom og er så ufarlig for alt og alle, at hun enten finder en elsker eller begynder på keramik, blomsterbinding eller zumba.

 

 

Tak til Niklas for de fine, tankevækkende og kloge svar og for at lege med.
Husk at du kan finde hans blog, Foodroar, her. Den er absolut et besøg værd.

Vil du vide, hvornår der er nye indlæg på bloggen, så følg med på bloggens Facebook-side.
Vil du se hvad jeg laver i mit liv generelt, så find mig på Instagram, hvor jeg også hedder C and the City.

Læs også: Her skal du bo i Paris

2 thoughts on “Hvordan får man det til at holde: Niklas Roar

  1. Virkelig interessant læsning og et rigtig dejligt emne, i den her tid hvor ægteskab og skilsmisse går hånd i hånd. Det er dejligt at læse Niklas’ bud på, hvad der får et parforhold til at bestå. Ud fra spørgsmålene lader det også til, at hans kone og ham har fundet et fantastisk måde, at få tingene til at fungere på. Der er bestemt mulighed for inspiration 🙂

    • Det er nemlig rigtig interessant, at se på hvad andre gør og høre deres overvejelser. Er glad for at du synes om det. Tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.