Guide: Jul i Paris

Når man taler julestemning, julerejser og juleshopping har det altid været London og Malmø, der har ligget øverst på listen, de senere år efterfulgt af Hamborg, Berlin og måske lidt Wien. Paris er ikke rigtig en del af julerejse-bevidstheden og det er faktisk synd.
(Ok. Man vil heller aldrig høre mig argumentere for nogen som helst lejlighed, hvor Paris ikke er en god idé, men der er altså noget at hente til jul)

Og jo. Den er kun den 19. December i dag. Du skal sagtens nå afsted i år. Hop på et fly i morgen, kom hjem fredag, og det er jul på lørdag. Eller nap et enkelt døgn.
Selv på 24 timer kan du få masser af Paris, julestemning, croissainter og komme lykkelig og genopladet hjem til det store juleshow.


Det skønne ved Paris er, at det ikke behøver at være dyrt. Pariserne pynter op, så det er udstillinger, lige fra kitch til elegance og du behøver ikke bruge en krone for at få jul for alle pengene.
Her er ruten, som jeg anbefaler dig at tage:

Stormagasinerne
Stormagasinerne som Printemps og Galeries Lafayette forstår at pynte op, så det er ren magi. Deres julevinduer er så berømte, at de tiltrækker horder af mennesker. Forståeligt, for udsmykningerne er helt utrolige og nærmest et orgie i lyd, lys, glimmer, farver og teknik.
Man kan godt sige, at hvert et vindue er sit eget lille teater med figurer og dyr der hoppe og danser og snevejr der daler i spektakulære landskaber. Clouet bliver kun større af, at stormagasinerne også samarbejder med både de store designere og kendisser, så fx Prada har udsmykket hos Galaries Lafayette og Gwyneth Paltrow har klippet snoren hos Printemps, da årets vinduer skulle afsløres.
Nå ja, naturligvis har stormagasinerne også selv store juleafdelinger med pynt, lys, træer, kæder, dyr og alt andet halløj, du kan ønske dig.

Info: Printemps og Galeries Lafayette
Boulevard Haussmann, 75009
Metro: Havre – Caumartin og Chaussée d’Antin – La Fayette

Le Bon Marché er et mindre, men eksklusivt stormagasin, hvor et stort område på 2. etage er dedikeret udelukkende til jul.
Seks enorme juletræer står for hver deres tema, så man kan finde både traditionelle julemænd, rensdyr og kogler, men også et træ med havtema, fisk og både, cirkustema med klovne og balloner, eller et eksotisk jungle- og dyretema med orangutanger, giraffer, gorillaer og kænguruer.
Nogle vil måske sige ujulet kitsch, jeg tænker: Oplevelse!

Info: Le Bon Marché
24 Rue de Sèvres, 75007
Metro: Sèvres – Babylone

Champs-Élysées
Når man siger december i Paris, skal man også sige Champs-Élysées – I hvertfald hvis man er til julelys og pynt galore.
Fra midt i november er der pyntet op med lys i træerne, og halvdelen af den lange avenue er plastret til med juleboder, som sælger alskens julehalløj, som man kender det fra julemarkeder. Heldigvis er hver anden bod med spiseligt indhold som crêpes, varme kastanjer, vin chaud, hot dogs osv.
Ud over det er der forlystelser, skøjtebaner, og julemusik i højtalere, så man får julestemningen helt ind under huden. Det er et julemarked, hvor det meste af det er ret så dårlig smag, men det er utrolig stemningsfuldt og en hyggeligt tur at gå en tur forbi.
Det er neon-kitch med jul, hvis man kan sige det sådan.

Info
Metro: Concorde

Skøjtebanen ved Grand Palais
Har du en indre skøjteprinsesse, der skal leves ud eller er du en sucker for romantik, så er skøjtebanen ved Grand Palais et must.
Det er Frankrigs største skøjtebane og hvert år omkring jul åbnes den op for gæster og sceneriet under glaskuplerne er optimalt til en kæreste eller venindetur.
Der er åbent til klokken 02 om natten og vælger du at tage herhen ved aftenstide, bliver skøjtebanen lavet om til et mindre diskotek med DJ og lys.
Det er en helt igennem skøn oplevelse, men vær forberedt på mange mennesker og der er mange … knap så rutinerede skøjteløbere.

Info:
The Grand Palais des Glaces
3 Avenue du Général Eisenhower 75008 Paris 8.
Metro: Champs-Elysées Clemenceau

Hotellerne
De store hoteller laver også juleudsmykning, der er som en film eller et stormagasin værdigt. Både ude og inde.
Skal der til sidst virkelig sættes trumf på, så skal du forbi det nyrenoverede Hotel Ritz på Place Vendôme.
Her kan man fra den 14. december nyde en særlig julebrunch i Salon d’Été, eller forkæle sig selv med afternoon tea i Salon Proust. Luksus, nydelse og overskud – se bare som de har julepyntet hall’en.

 

 

Mad skal der naturligvis også til og du finder de gode franske frokoststeder i dette indlæg

Og så til sidst:
Et hjertesuk med en advarsel af den kedelige slags:
Pas på dig selv og se dig for. Vær opmærksom på hvad der foregår omkring dig. Der er, desværre, mørke kræfter, der har det med at spolere festlighederne og hygge for os andre og her er store folkemængder og tætpakkede julemarkeder bare en risikofaktor. Jeg siger ikke at du skal være bange 24/7, men du skal se dig for og vide, at terrorister går efter civile og gerne så mange som muligt, helst når man er samlet i en festlig anledning og tænker på noget helt andet, Se bare det forfærdelige angreb på Bastilledagen i Nice.
Vi lever desværre i en tid, hvor terror er en faktor, vi er nødt til at tage højde for. Også ved noget så enkelt og rart som et julemarked. Better safe than sorry.

Vil du hellere til Hamburg, så læs guiden, jeg har lavet til den skønne by her 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *