Guide til stressfri jul #2

unnamed-5

 (Ja, jeg har sguda julepyntet. For Jeres skyld. På den virkelig nemme måde. Krusene fås her)

Det er lige omkring nu, at du er nødt til at indstille dig på, at det bliver jul i år og at det er lige om lidt. Og at du kan spare dig selv for virkelig meget trængsel og alarm ved at være en lille smule på forkant. Med et skambrugt, moderne ord hedder det forventningsafstemning, men når det kommer til julen og december måned, så er det vejen frem. Eller som jeg vil sige det: Luk munden, let røven og husk at du godt må sige nej.

Husk også at det ikke er alle, der synes at julen er hjerternes fest. For knuste hjerter kan denne tid tværtimod føles som at få hældt vejsalt i et blødende mavesår, så tag det ikke som en selvfølge at det kollektive jule-selvsving er hyggeligt. Det understreger jo netop det, man ikke har.
Send lidt ekstra sms’er, marcipan og et kort med en kærlig tanke, for dybest set, er det jo det julen handler om, i hvert fald for mig: At man lige husker at tænke på andre end sig selv.

Derfor får du nu del 2 af Christinas store guide til stressfri jul (Med største selvfølgelighed går jeg ud fra, at du allerede har klaret tingene fra del 1. Ellers få det gjort)

I dag:
- Inden du går hjem fra arbejde, så får du:
1) Booket en fridag i december, du kan bruge til gaveindkøb (eller til bare hyggespisning af marcipan og læsning i sengen) og 2) tjekker du, om du er på en arbejdsplads, hvor det er ok, at få leveret private pakker.
Netshopping af julegaver er et lille stykke af himlen i nemhed, men der er så mange, der gør det i december, at posten skal aflevere virkelige mange pakker, men har kun den sædvanlige tid afsat til det. Med andre ord, der er ret stor risiko for, at din pakke ender med at blive spærret inde et sted, hvor det kræver 2 timer stresssvedende i kø at få den udleveret – og så er det nemme gået af. Tro mig på mine dårlige erfaringer i den afdeling!

- Er arbejdspladslevering ikke en mulighed, så er det nu, du opretter dig på Døgnposten, så du kan få pakkerne sendt dertil og hente hele døgnet.

- Derudover husker du også, at det er på søndag at det er første søndag i advent og får købt et eller andet labert til en, du holder af.  Sidste år lavede jeg pakkekalender til en veninde og Wilma gav mig den fineste adventskalender. Det er skønt med små overraskelser!
I år vil hun hellere fejle et eller andet mystisk, der koster en formue at få udredt på Dyrehospitalet, så noget siger mig, at adventsgaverne er sparet væk i år. Nedtur.
(Men hvis du er typen, der elsker at forære gaver til andre, så sender du dem bare til mig 😉 )

- Nu du alligevel er ude at købe ind, så napper du lige en flaske portvin med hjem. Du bliver så glad for det gennem december. Jeg har udfrittet en kollega, der ved, hvilken portvin, der er the shizzle, når man bare skal gå og nyde den, og han anbefaler Grahams 10 år Tawney (Vinspecialisten el. HJ Hansen) eller Maynard’s Colheita 2001, der fås hos mindre vinhandlere og hos Nemli.com til 165 kr.

adventskrans

       (Adventskrans på 5 minutter. Love it. Fandt ideen på Boligmagasinet.dk. Lysene er fra Broste Cph)

I weekenden:
- Hvis det ikke er på plads, så finder du lige ud af, hvordan det der jul skal skrues sammen i år med bonusbørn, singler, svigermødre, nye svigerbørn, egen familie og uafhentede typer. Man kan lave fine, nye juletraditioner, man må stadig gerne sige nej og hvis man altid skændes, behøver man ikke gøre som man plejer. Så er det sagt.

- Her ser du og dig selv og evt. din anden halvdel dybt i øjnene og erkender at man ikke kan nå alt. Og det skal I heller ikke, til gengæld skal I helst undgå at gå fra hinanden eller bliver hysteriske undervejs. Derefter finder I Jeres respektive kalendere frem og erfarer, at alle weekends fra nu og til midten af januar er booket med julehopla i enten den ene eller anden lejr. Hvis man er typen, der har det fint med først at se hinanden igen i 2015, eller løbe livet af sig selv gennem hele december: Super. Hvis ikke, så er det her I finder ud af, hvilke ting, der SKAL være på programmet.

Folk har fx (helt rimeligt) en forventning om at man dukker op, selvom de har fødselsdag/barnedåb/sølvbryllup i december, der er et hav af jule-arrangementer og så er der alle forventningerne – hvilket faktisk er det værste. Både dem, man har til sig selv og i særdeleshed dem andre har på ens vegne.

Hør lige her: Det skal være hyggeligt. For alle. Så med mindre du har ferie hele december, er pensionist eller manisk, så er man altså nødt til at planlægge, vælge til og vælge fra. Og det er det, du gør nu.

  • Hvad SKAL der deltages i?
  • Hvad SKAL der laves? Pynt? Dørkrans ? Kager? Konfekt? Adventskrans? Nisselandskab?
  • Hvad kan jeg godt tænke mig, at lave og deltage i, hvis der er tid?
  • Hvor er jeg nødt til at sige nej tak?
  • Hvad går jeg til på egen hånd, fordi ingen andre gider at deltage?

Valget er dit, min pointe er bare at der bliver valgt, og at fælles ting bliver krydset ind i kalenderen og bliver krydset af på den stoooooore liste, du også laver over ting, der skal gøres.
Og som jeg skrev i det første indlæg; Der må forhandles på alle planer, alle tricks, både fine og ufine må bruges og bestikkelse kan være vejen frem, ligesom knuste julehjerter skal skånes.

- Få smidt noget pynt op. Min løsning er tre hyacinter i små krus fra Design Letters (fås her) en mistelten og nogle af Kählers lyshuse (Pt på tilbud her )og du er godt kørende. Resten kan komme senere, hvis du føler for det.

- Få gang i listerne!
Dem til gaver, du selv ønsker dig, dem med ideer til andre, og dem, med alt det, der skal købes. Jeg har fx lavet en indkøbsliste her med alle de ting, der kan købes på forkant. Og forkant var i oktober. Så nu køber du det bare.

- Bestil nu den and, ikke?

På mandag er det den 1. December og så ses vi igen til december-slagplanen.

 

 

Kan du lide, hvad du læser, så del gerne!


Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *