Gode bøger til stresshjerner og andre, der vil underholdes

Jeg elsker bøger. E-l-s-k-e-r!
Som barn fik jeg jævnligt lov til at læse bøger på forskud og så ”anmelde” dem, fordi min far, i sin egenskab af lærer, også var ansvarlig for biblioteket på hans skole. Så udover, at jeg snildt kunne sluge to bøger på en dag (Jeg læser mega-hurtigt),  så var det også en fest at sidde gemt et sted mellem bogreolerne og bare lade sig opsluge af den helt særlige ro, der er på et bibliotek. Eller var, jeg har stadig min biblioteksbesættelse, nu er der bare ikke specielt stille på bibliotekerne længere… (Sagde den sure gamle dame;-))

Desværre har jeg ikke haft tid til at læse noget som helst de seneste mange år, undtagen på ferie, hvor jeg så til gengæld slæber 5-6 stykker med i kufferten. Rigtige bøger altså! Jeg kan ikke med de der elektroniske læsere – ja, jeg er 80 år indvendig og elsker fornemmelsen af en bog.

Nu har jeg genoptaget læsningen, fordi stresshjerner skal aflastes, hvilket betyder ingen mails, ingen computer, ingen blogs, ingen telefon, ingen Facebook osv. Det handler om at ildebranden i hjernen bliver slukket og det gør den ikke, når man hele tiden stimulerer med nye input. Her er bøger og tv-serier gode, fordi man både øver koncentration, bliver optaget af noget, træner hukommelse og får et ophold i tankerne om, at man er en komplet uduelig, talentløs taber, der burde hoppe i havnen. For mig er det utrolig rart, at der er noget, der kan slukke for tankerne.

For mit vedkommende opdagede jeg, at krimier er ret god adspredelse, både fordi det er velkendt område, der er en naturlig fremdrift i et spændingsforløb og de fleste er ret let læste. Det betyder altså noget, når man har koncentration som en snegl og intet kan huske. Jeg har i slutningen af en bog undret mig over hvem ham Mike var – og det viste sig at være hovedpersonen. Det havde jeg bare glemt. Flot.

De flinke mennesker fra Saxo.com sendte mig bogen ”En velbevaret hemmelighed” af Kate Morton. Jeg kendte hende ikke i forvejen, men hun er australsk bestsellerforfatter og skriver bøger, der udgives i 38 lande.
Med andre ord: Mine forventninger fra ret høje og jeg synes ikke rigtig de blev indfriet. Historien er, at en ung pige bliver vidne til en alvorlig forbrydelse i hendes egen familie. Hun får dog aldrig opklaret hvorfor, fordi hendes mor har holdt hele historien skjult for resten af familien. Som voksen sætter datteren sig så for, at få opklaret hvad der skete og hvad hendes mors rolle egentlig var.
På papiret lyder det rigtig fint og plottet er også ok, men historien springer tidsmæssigt mellem 2. verdenskrig, 60’erne og nutiden for hvert kapitel, så mens man er opslugt af en historien, skal man pludselig til at følge en anden person og dennes historie og hele tiden huske tilbage, hvor den foregående slap. Jeg ved ikke om det er stresshjernen, der spiller ind her, men jeg synes det er p…irriterende og derfor kom jeg aldrig helt op at ringe over den. Beklager, men den opbygning er simpelthen for kluntet.

Anderledes begejstret er jeg for ”Svalens Graf” af Sidsel Jo Gazan.
Der fungerer tidshoppene glimrende, historien er genial og karaktererne fungerer også supergodt. Den handler om medicinalindustrien, der ikke altid spiller med helt åbne kort omkring konsekvenserne af de vacciner, der tjenes milliarder på og udover krimi-delen fungerer de sideløbende private barndoms- og kærlighedshistorier også, så den røg ned i en ruf. I modsætning til Dinosaurens Fjer, som egentlig er første bog, men som jeg måtte opgive, fordi den IMO er kedeligere end en ph.d afhandling i biologi.

bøger

Vilde plots og spænding er der også i Karin Slaughters serie om retsmedicineren Sara Linton og kriminalbetjenten Will Trent.
Karin Slaughter har skrevet 2 serier, hvor hovedpersonerne i de to serier (Will Trent og Sara Linton) så mødes i en fælles serie, der begynder med romanen ”Genesis”
Efter min mening er det klart dem, der fungerer bedst og så kan hun udtænke nogle ret avancerede plots. De er temmelig barske, og mange synes de er for voldsomme, men når man, som mig, kommer fra et job, hvor virkeligheden altid overgår fantasien, så er det en lettelse at vide, at historien er opdigtet. Plus at man får pulsen ned under de laaaange beskrivelser af de amerikanske sydstater og deres geografi… Men virkelig gode bøger, alt i alt.

På den hjemlige græsmarker har søskendeparret Lotte og Søren Hammer udtænkt Chefkriminalinspektør Konrad Simonsen og hans team i drabsafdelingen i Københavns Politi, begyndende med bogen ”Svinehunde”. Letlæste, udmærkede historier og ret lige ud ad landevejen, der har stor succes også i udlandet. Ideel ferielæsning, som man ikke skal tænke for meget over.
Det samme gælder Anna Grue og hendes serie om privatdetektiven Dan Sommerdahl. Harmløs og underholdende, hvis man kan leve med, at hovedpersonen er reklamedirektør, der bliver privatdetektiv og uundværlig for politiet. Der er seks bøger i serien, der begynder med ”Dybt at falde”.

Hvad skal jeg læse nu?

English recap: I love to read! This is some of my favorites at the moment

 

Kan du lide, hvad du læser, så del gerne!


Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *