Odenseguide: H.C. Andersen Julemarkedet

HCA træ

Tilståelse: Jeg havde skrevet det ondeste, mest indebrændte, julehadende indlæg længe set, både nord og syd for Ækvator. For når man nu i år forsager julen og al dens væsen, så er det noget stramt at bo midt i H.C. Andersens f*ucking julemarked, sagt i de mest diplomatiske vendinger, jeg evner.

Men så var det, at jeg kom til at være fuld i champagne kl. 13 lørdag middag, fik en fantastisk kompliment fra en, jeg beundrer meget og egentlig også blev lidt træt af, at se mig selv gylpe ud over hele internettet. Så derfor skal der i dette indlæg være lidt til jule-elskerne – og jeg lover Jer, at det kommer til at fyge med bjældeklang, christmas carols, hestevognsture, kandiserede æbler og en hørm af brændte mandler for det er der til overflod på julemarkedet, der hvert år holdes i den gamle bydel i Odense.

Julemared kor

Måske er det et helt overflødigt indlæg at skrive, for jeg har indtryk af at julemarkedet markedsføres i ad samtlige mulige kanaler. Efter det i nogle år har været noget som Odenseanere og måske folk fra det øvrige Fyn besøgte, så har det nu udviklet sig til at være noget af et tilløbsstykke som folk kører til fra hele landet, hvilket man lige skal have med i baghovedet: Der er mange mennesker, rigtig mange mennesker! Men der er altså også noget at komme efter, både for børn og voksne.

julemarked

Et must er en klejne OG en honningbombe fra bagerens bod. Helt friskkogte og bomberne er naturligvis af en gode slags med creme og abrikosmarmelade. To.die.for! Som på de tyske julemarkeder er der også store, lækre pølser fra slagteren, grillet over åben ild og fantastiske Selleberg med kirsebærlækkerier i alle afskygninger. Deres kirsebærsauce er intet mindre end sublim! Der uddeles smagsprøver i rigt mål, fra alle boderne med spiselige varer – et meget stort plus i min bog!
Der er selvfølgelig også boder med æbleskiver, pandekager, gløgg og varm chokolade, et kæmpe grøntsags/frugtmarked og så er der pynt/dekoration/keramik/glas/blomster/huer/vanter/træskæerier/juletræer/smykker og meget, meget, meget mere, der kan købes. Tingene er i god kvalitet, smukke og der er nogle håndværksmæssige kup at gøre, fordi det oftest er unika produktioner, der sælges.

hestevogn

Børnemæssigt er det en hel afdeling for sig selv, fordi der både oplæses eventyr, der er kor, der synger, heste at ride på, et tivoli, cabaret, linedans, mulighed for at se hvordan sølvsmeden arbejder og forskellige teateropførsler, fx H.C. Andersenparaden, der optræder flere gange dagligt i Lotzes have – hvor der i øvrigt også er bryllupper til offentligt skue.
Når sulten gnaver, så besøg min absolutte yndlingscafe, Themsens i Overgade. God, lækker hjemmelavet mad og gløgg med rosiner, der har været drunket i rom siden sommer (Sidstnævnte er på eget ansvar, men den hjælper i dén grad til at kapere de mange mennesker. Plus den gode lyserøde champagne. Hik…)

julemarked bod

Jeg har indtryk af, at markedet er noget Odense kommune putter virkelig mange ressourcer i, fx ved at opstille juletræer ved alle lygtepæle, julebelysning, levende lys, gratis entre på de historiske museer bla. det helt nybyggede Møntergården og muligheden for at blive gift uden for rådhuset.
Så ja, jeg vil bestemt sige det er et besøg værd. Nogle år har der endda været sne samtidig med julemarkedet og så er der altså feelgood snedrysset romantik, brosten, bjældeklang og julehygge over hele linjen. Snyd heller ikke dig selv for en gåtur i de gamle gader omkring HC Andersens hus. Beboerne gør virkelig meget ud af at julepynte husene også.

 

hca deko

fakler

 

 

 

 

 

 

Info:
H.C. Andersen julemarkedet
Sortebrødre Torv  og gaderne omkring
5000 Odense C

Dato: 6 - 8 december og 13 - 15 december 2013.
Info om åbningstider, boder og kommende datoer her.

hc a paradesne julemarked

 

 

 

 

 

 

 

PS: Hvis I ser en blondine og en, kronisk sulten, sorthvid cockerspaniel, der ræser rundt og tror, at hele setuppet og smagsprøverne, at for hendes skyld, så sig lige hej. Jeg er mindre indebrændt end jeg ser ud, når jeg hænger i snoren efter grådig hund…

PPS: Vinderne af 1. adventskonkurrence, de smukke VISSEVASSE plakater, er fundet. Random.org har talt og vinder af plakat og julepynt er Fie Olsen og vinder af plakat 2 er Christina Wedel. Send en mail med jeres adresse på: , så I kan få plakaten hjem.
HUSK også at adventskonkurrence 2 er i fuld gang her

HCAmarked-Overblik-Forisde-445x220

PPS: Nogle af billederne er lånt fra hcandersenmarkedet.dk

English recap: Christmasmarket in the old and historic part in Odense is a huge succes. It’s also open next weekend 13-15 of december. More information here.

Fb-Button

Kan du lide, hvad du læser, så del gerne!


Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *