Guide: 10 tips til Paris i børnehøjde

Byernes by med børn? Mais oui!
Paris med børn kan sagtens lade sig gøre og det er egentlig ret nemt, at finde virkelig børnevenlige ting at foretage sig i den franske hovedstad.
Guiden har været bragt før, men er blevet opdateret med nye oplevelser for både store og små.

1) Naturhistorisk museum.
Dekadent, overdådigt og bjergtagende. Store ord og sjældent de bruges om et museum, men det er aldeles retvisende i dette tilfælde.
Du starter under havet, går videre med savannens dyr, aberne svinger sig op ad trapperne, der er tordenvejr og himlen skifter fra stjerneklart til lyserød solopgang. Man behøver ikke være barn for at synes, at et besøg herinde er over-fedt!
Udstillingerne taler for sig selv, så du behøver ikke at kunne fransk for at få et kæmpe oplevelse. Måske vil jeg endda gå så langt, som til at kalde det byens bedste børneoplevelse.

Grande Galerie de l’Evolution
6 Rue Geoffroy-Saint-Hilaire, 75005 Paris
Metro: Gare d’Austerlitz

 

Photocredit: Grande Galerie de l'Evolution

Photocredit: Grande Galerie de l’Evolution

 

2) Jardin du Luxemburg
Hvis du vil se pariserne i deres naturlige habitat, så gå i Luxemborg-haven.
Udover at det er underholdende i sig selv med franske familiefædre på bare tæer, opsmøgede ærmer og et skib i søen, så er det også et super sted at lade børn brænde noget energi af.
Lej en lille båd og sejl med den i søen, gå på legepladsen, klap en ged, kør en tur i forlystelserne. Det hele er her.
Tag evt. mad med og hold en slags picnic, læs en bog, tag en lur eller sid bare og se på mennesker. Børnene morer sig på legepladserne, med bådene ved bassinerne eller marionetteatret, mens den ældre generation spiller petanque eller tennis på banerne i havens vestlige del.
Det giver en herlig pause i storbyen.

Jardin du Luxembourg
71, boulevard St Michel, 75005 Paris
Métro: Luxembourg.

 

 

Photocredit: Tumblr

Photocredit: Tumblr

 

3) Sejltur på Seinen
Naturligvis. Ingen storbyguide uden en sejltur. Ligesom i Hamborg og Genève, synes jeg I skal smutte en tur på vandet.
Det er en god pause for trætte fødder, både store og små, de fleste børn synes det er sjovt at sejle (Eller lege med de andre børn ombord) og en genial måde at få set mange af attraktionerne fx Eiffeltårnet, Louvre og Notre Dame på uden at skulle koste byen rundt.
Husk vand, solcreme og evt. solhat. Selvom det er på vandet, kan det blive varmt og solen bider. Regner det kan man tage en af de overdækkede både, jeg foretrækker Vedettes, der er mindre end Bâteaux Mouches, hvor de kan være flere hundrede passagerer.
Der er mange forskellige stop, hvor man kan hoppe af og på, men de fleste af turbådene ligger, hvor ruten begynder ved Île de la Cité og Île Saint-Louis.

 

357

 

4) Katakomberne
Dette er ikke for de helt små børn, det er simpelthen for makabert (Er min lægmandssvurdering) men for de lidt større børn, der er videbegærlige, historisk interesserede, til gys og gru eller bare skal have indoktrineret noget europæisk historie, så er Katakomberne et ret godt bud på børneunderholdning.
Man kan simpelthen ikke undgå at blive fascineret, når man går langt under jorden, i fugtige, småklamme, kolde gange og ser på skeletter stablet ovenpå hinanden. Tro mig, det er bedre end Harry Potter!

Og hvis du ikke gider, at slå op, hvad Katakomberne egentlig er, så kan du bare memorere følgende:
Katakomberne er et system af underjordiske gange, skakter og rum i nedlagte kalkstensbrud, der strækker sig 300 kilometer under Paris.
Kalkstensbruddene stammer tilbage fra den romerske periode, men blev taget i brug som gravplads, da kirkegårdene i 1700-tallet var så overbelagte at de mange rådende lig udgjorde en sundhedsrisiko for byens beboere. Derfor måtte man flytte de mange lig og knogler til et nyt og bedre sted, nemlig under jorden, hvor de nu ligger lag på lag.
Det tog to år at flytte resterne af flere end seks millioner mennesker fra mere end 30 kirkegårde i Paris og da havde man så fyldt over 350 underjordiske rum med de jordiske rester.”

You’re welcome!

 Katakomberne
1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Paris
Metro: Denfert-Rochereau
http://www.catacombes.paris.fr/fr/home

 

Læs også: Her skal du bo i Marais-kvarteret i Paris 

 

13221725_10153391668411548_3528425800789050175_n 

5) Paris rundt på rulleskøjter
Det begyndte som en slags undergrundsarrangement, men har nu vokset sig til at være en stolt, ugentlig begivenhed med hundredevis af deltagere.
Hver fredag aften kl. 22 og søndag kl. 14 er der gratis rulleskøjtetur gennem Paris for både begyndere og øvede, store og små.
Der er styr på det, bare rolig. Det er erfarne lokale, der guider turen fra centrum til de mindre befærdede dele af byen og politiet er også med. På rulleskøjter bien sûr, og de sørger for at dirigere og stoppe trafikken, så du kan rulle sikkert.
Hvis du ikke har dine egne rulleskøjter, er der mange af de faste deltagere, der låner deres reserve-rulleskøjter ud ved startlinjen, eller du kan leje dem for et par euro.

Fredag aften kl. 22 fra Place Raoul Dautry ved metrostationen Paris-Montparnasse.
Søndag kl. 14 fra Bastille-metrostationen.

6) Karruseltur
Du har formentlig set dem i de fleste film: De smukke, gamle karuseller med med håndskårne heste.
Sådan en karrusel findes Les Tuileries, parken, der leder op til Louvre og Concorde-pladsen. Det er Paris’ ældste park, og der er anlagt søer, hvor man kan sejle med små træskibe, en ret stor legeplads, hvor der er aldersanvisninger på legeredskaberne, så den passer til både store og små og så den fine karrusel.
Med motorcykler, heste og biler er det bare om at vælge sin favorit og gå ombord til tonerne af franske musikklassikere – og så kan forældrene passende kysse lidt på en bænk i solen, mens ungerne er underholdt 🙂
Les Tuileries 
Place de la Concorde, 75001 Paris

7) Byrummet 
Der er meget at hente blot i selve tilstedeværelsen i byen, lidt fantasi og evnen til at se sig omkring.
Udenfor Louvre er der eksempelvis tårnhøje gitre med guld på toppen, springvand og udskårne figurer og med en guidebog i hånden er der nok at fortælle om konger, ildebrande, erobringer osv.
Det samme gælder Concordepladsen, der kan bevidne om drabelige halshugninger, mens de fleste nok også er bekendte med Klokkeren fra Notre Dame.

Som i de fleste andre storbyer er der også en skyggeside: Samfundets svageste, der forsøger at klare dagen og vejen og det er blevet ret synligt i Paris, fx. i metroen.
Efter min mening er det en god mulighed til også, at tage snakken om, at ikke alle har lige vilkår, at ting ikke skal tages for givet og at livet kan gå den forkerte vej uden at man nødvendigvis selv er skyld i sin egen ulykke – selvfølgelig afpasset med svar, der passer til børnenes niveau.

Med andre ord: Du behøver ikke indløse billetter til dyre ting eller kaste mange penge efter forlystelser. Der er masser af oplevelser helt gratis. Det eneste det kræver er, at du lige pudser din almene viden af – og så har du også lært noget den dag 😉

 

 

8) Spisetid? Altid! 
Paris er nem at spise ude i med børn af den simple grund, at pariserne går meget ud og har deres børn med. De fleste steder er der absolut intet problem i at have børn med og du behøver ikke sigte efter særlige børnemenuer.
Spørg om de kan lave en almindelig ret i børnestørrelse, det bliver som regel gerne efterkommet og til den halve pris, lige som man tit kan få noget, der ikke er på menuen, fx. et glas mælk i stedet for sodavand.
Du behøver ikke gøre det sværere eller mere besværligt end det er. Se fx guiden til fine frokoststeder her

De mange madmarkeder er også en mulighed og kan give en god snak om både råvarer, hvor dyrene kommer fra og hvordan der er forskel på, hvad folk spiser. Bare vær obs på, at det kan være lidt drabeligt at se et dyrehoved eller en flået kanin hænge og flagre på åben gade.
Markedet i Rue Mouffetard kan få ethvert madøre til at savle, samtidig med at det er ret lille og overskueligt

Her er der hver dag, undtagen mandag, et kæmpe fødevaremarked i den nederste del af gaden. Det er meget lokalt og giver dig en bid af parisernes egen hverdag og by, samtidig med, at der er en del gode spisesteder i område

Ellers kan man gøre det så low key som at spise kastanjer, købt fra en bod og med udkik til gadeliv eller Seinen og det er en oplevelse i sig selv.

 

 

9) Shop amok 
Det er nok ikke en 3-årig i trodsalderen, du skal slæbe med på et hardcore shopping-raid, men mindre kan også gøre det.
Franskmændene var virkelig god sans for stil og detaljer og det afspejler sig også i legetøjsbutikkerne.
Eksempelvis er Pain d’ Épices leverandør i både usynlighedskapper, riddersværd og spilledåser med smukke heste i træ.

Ellers er de mange små loppemarkeder også en oplevelse værd, også for børn, for man finder ofte det fineste, gamle legetøj.
Husk at prutte om prisen og er I virkelige loppehajer, så tag til det gigantiske loppemarked Porte de Clignancourt. Bare husk, at det også er lommetyvenes paradis.
Det er dog en stor oplevelse at gå ombord i alt fra de fineste kniplinger til gammelt værktøj

Info: Boutique “Pain d’épices”
29-33 Passage Jouffroy 75009 Paris

10) Voksentid 
Måske føles det ikke særlig sexet at være henvist til et hotelværelse efter kl. 19, fordi junior skal sove, men fortvivl ikke, for det er der råd for.
Supermarkeder, kiosker, bagere, chocolatiers, alle har de et kæmpe udvalg af lækre sager, som man snildt kan tage med hjem på værelset og i en virkelig god kvalitet.
Jeg siger det bare: Champagne, chokolade og et fyldt badekar. Aftener på hotellet behøver ikke være kedelige.

Rigtig god tur!

Læs også: Her er hotellerne du skal bo på i Paris

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.