Scoremad: Hjemmelavet gløgg-ekstrakt

Ja, jeg ved godt, at gløgg-ekstrakt ikke ligefrem er på listen over mad, og man kan næppe heller æde så mange sprut-rosiner, at det udgør et måltid…

Faktisk var det ikke meningen, at den her opskrift skulle på bloggen, men ud fra havet af forespørgsler på Instagram lader det til, at I er en del, der er i gange med at før-jule og så skal jeg ikke være den, der ødelægger den gode stemning 😉

God stemning, det får man til gengæld, hvis man bruger fem minutter på at kyle nogle krydderier i et glas, smider en gang sprut ovenpå og så ellers bare lader det stå og trække smag indtil gløgg-sæsonen åbner.
Feinschmeckerne (Læs: Gløgg-nazisterne) vil mene, at ekstrakten skulle have været sat i gang allerede i august, men jeg vil hævde, at man snildt kan få en genial og velsmagende ekstrakt selvom man ”først” begynder nu.
Under alle omstændigheder er den lysår bedre end det pjask, du kan købe.

Desværre er opskriften er ikke min egen, det er Verdens Bedste Værtinde, aka. Berlingskes Sarah Skarum, der ophavskvinden og i øvrigt laver en svært habil gløgg, så den er tried, tested and loved og gode ting skal man som bekendt dele.

Det skal du bruge:

1 usprøjtet (økologisk) appelsin

5 hele kardemomme kapsler

2 hele kanelstænger

1 vanillestang

2 stjerneanis

5 hele peberkorn

5 hele nelliker

2-3 dl. spiritus.
Mørk rom og cognac er rigtig godt. Hvid rom, vodka og snaps kan også snildt bruges. Bare undgå whisky, drik den i stedet.

Valgfrit: Lidt tørret ingefær og lidt hele korianderfrø

 

 

 

Sådan gør du:

Skæl appelsinen. Du skal kun bruge halvdelen af skallen og undgå at få det hvide, bitre med.
Giv krydderierne et par lette dask og flæk vanillestangen.
Smid det hele i et glas, der kan lukkes tæt, hæld sprutten ovenpå, sæt den mørkt og vent på, at du nu kan servere dejlig, dejlig gløgg om en måned.

Er du helt fremme i sandalen, så laver du et andet glas med lyse sultana-rosiner, som du også hælder lys spiritus på og stiller i køleskabet.
Så har du herligt fordrukne rosiner, når gløgg-sæsonen åbner.

Fordelen ved at bruge lys spiritus i stedet for fx portvin er, at du kan bruge denne ekstrakt til både den traditionelle mørke rødvins-gløgg og til den lyse med æblemost, hvidvin og hyldeblomstsaft.

Bonusinfo:
Du kan med fordel sætte en alarm i din telefon, som minder dig om, at ekstrakten er klar om fire uger.
Det glas man finder bagerst i skabet i forbindelse med en flytning et halvt år senere, får man ikke brugt. Har jeg hørt…

 

 

Vil du hellere købe dig til det hele, så husk min guide, hvor jeg viser dig de bedste steder, at drikke gløgg i København.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.