10 uundværlige råd, når du selv kører på ferie

Sommerferieplanerne her i domicilet er stadig noget uafklarede.
Jeg bruger tiden på sygehuset og Cykelrytteren har allerede knaldet det meste af sin ferie af på at flintre op og ned ad bjerge fra Portugal til Spanien, så der er ikke så meget at rykke rundt med på den front. Men hvis der havde ligget to-tre blanke uger og gjort sig til i kalenderen, skulle vi helt klart have været på roadtrip.

Tidligere ville jeg hellere gnave min arm af ved albuen end at fragte mig selv på ferie i bil.
Jeg mener, hvorfor bruge to x 12-24 timer på at køre frem og tilbage til Destination Sydpå, når man bare kan hoppe ombord i et fly og sidde klar i solstolen 3 timer senere?

Men så var det, at jeg blev omvendt. Helt og aldeles. Måske har det noget at gøre med en rædselstur til Tunesien med en rejsetid på 12 timer hver vej. For når man først har prøvet at udføre hjemrejse iført 40 i feber, voldsomt maveonde og en sær parasit som skjult passager, så er et halvt døgn i rumlende bus (som ikke lige stopper, når man ”skal”), lufthavne uden toiletpapir og fly propfyldt med skrigende unger ikke lige sagen.
Derfor har jeg efterfølgende været ret modtagelig overfor argumentet:
”Når man regner kørsel til lufthavn, alle de timer, man skal møde inden check-in, flyveturen og bumleturen i bus ud til hotellet sammen, så er det faktisk rigtig mange timer, som man kan nå at køre selv”. Plus det allerbedste i min bog: At man selv vælger selskabet undervejs!

I er sikker nogle, der er i samme situation, så derfor genudsender jeg dette indlæg med mine bedste råd til en køreferie:

 

(Det er sindssygt fascinerende, at sidde i sit sommertøj og se på sne i bjergene, man krydser undervejs)

Med andre ord, så synes jeg faktisk, at det er pissehyggeligt at være på roadtrip, især hvis man forbereder sig med god musik, mad, noget at se frem til undervejs og evt. overnatning.
Der er ikke nogen andres børn, der skriger og sparker en i ryggen, man kan få alle de tissepauser, man vil, man kan slæbe alt det med hjem, som man vil (Læs: Naturligvis kan der stå to sydfranske kæmpeplanter på bagsædet…;-) ) man kan have hund med, man kan tale om alt mellem himmel og jord, når man alligevel sidder sammen i bilen og der er masser at se på undervejs. Og kaffen på italienske rastepladser er lysår bedre end den danske cafeer serverer!

En af de vigtigste ting, når man er på tur er selvfølgelig maden.
Naturligvis kan man holde den kørende på currywürst mit pommes, kaffe, cola og slik hele vejen, men hvis man, som mig, hverken kan tåle gluten eller mælk, kan det dog godt blive noget af en udfordring.
Her har de snedige og effektive tyskere lavet en online- guide med alle de steder, man kan spise glutenfrit hele vejen gennem Tyskland. Det er altså tysk effektivitet, når det er bedst!
Andre ting, der er gode at have med undervejs er gulerødder, mandler, frugt, skoleagurker, kiks og evt. en køletaske med brød, pålæg, mælk osv., så alle er sikre på at få noget ordentligt at spise.

 

 

tøj 01.10.2010 029

(Rothenburg ob der Tauber. Et af de steder det helt bestemt kan betale sig at holde ind og besøge undervejs, både fordi der er sindssygt smukt og fordi de holder jul 365 dage om året)

 

Derudover har jeg følgende gode råd:

1) Gør det der fungerer. Nogle vil helst køre i et stræk, andre fungerer bedst med en overnatning. Bliv enige om hjemmefra, hvad I har det bedst med. Hvis I er skruphysteriske de første dage af ferien pga. manglende søvn på turen derned, er en overnatning en god investering. Bare husk, at du skal være skarp i hovedet for der bliver kørt stærkt sydpå og du skal ikke køre, når du er træt.

2) Meget trafikalt bøvl kan også undgås, hvis man holder sig fra at køre på de store rejsedage fredag og lørdag og eksempelvis kører om aftenen.

3) Se noget undervejs.
Hamborg, Frankfurt am mein, Begrenz, Mosel, Koblenz, Trier, Lichtenstein & Lugano er fx fine steder til en afstikker undervejs. Der er både hvidvinsmarker, gamle slotte, svulstige schnitzler og byer på UNESCOS kulturarvsliste. Sæt en time af i tidsplanen til at gå en tur, gå i friluftsbad, spise frokost/aftensmad og se lidt andet. Der er ekstremt smukke steder og lækker mad i Tyskland og Schweiz og det en oplevelse i sig selv.
Bare husk at have styr på formaliteterne, da man i nogle byer skal have miljømærke til bilen, købe ekstra vignetter i Schweiz og Østrig og have rigeligt mønter til motorvejsanlæggene i Italien og Frankrig

4) Hold tidsplanen. Det tager overraskende lang tid at holde småpauser, når alle skal tisse, ryge, købe kaffe, spise is, lufte hund, veksle småpenge mm. Men hvis tiden skrider hver gang, giver det snildt et par timers ekstra køretid før man er fremme. Så maks. 20 min. på et stop er min regel.

5) Bestil overnatning hjemmefra. Det er begrænset festligt at køre fra det ene udsolgte motorvejshotel til det andet kl.3 om natten ved jeg af bitter erfaring.
Brug evt. hotels.com til at finde overnatning i en by tæt på motorvejen. Det er tit lige så billigt og meget hyggeligere at bo i et schweizisk gasthaus end i en betonsilo. Links und Rechts der Autobahn er også kommet online og guider til rastepladser og hoteller undervejs.

 

382

(Pitstop i fyrstendømmet Lichtenstein. Det er fyrsten (Eller rettere, hans slot) øverst i billedet) 


6)
Hav evt. skiftetøj og toiletsager i en lille, separat taske, så alle kufferter ikke skal slæbes ud af den nøje, grundige og præcisionspakkede bil.

7) Hvis I overnatter tæt på grænsen til Schweiz, så spring den kedelige, tyske motorvejsmorgenmad over og se i stedet frem til lækre, nybagte croissanter, friskpresset juice og god kaffe på de schweiziske rastepladser.

 

juice

 

8) Hav altid godt med vand, kiks og fx mandler i bilen. Godt til sultne og tørstige passagerer, børn og hunde, når man er fanget i enten kø eller omkørsel. Hunden vil dog nok foretrække en rigtig hundesnack.

9) Hvis du har din hund med på køreferie, så husk lettilgængelige snacks, vand, legetøj og hyppige lufteture. Lav evt. nogle søge- og lydighedsøvelser i pauserne, så hunden også stimuleres mentalt. Hav også styr på sikkerheden enten ved, at hunden er i en transportkasse eller fastspændt i hundesikkerhedssele på bagsædet. Ved en kollision kan en selv lille hund gøre stor skade på passagererne, hvis den slynges gennem kabinen. Hvis hunden anbringes i en transportkasse, skal kassen stå med siden til, så hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning. Hvis kassen i stedet vender sådan, at hundes hoved eller bagkrop er i bilens kørselsretning, er der større risiko for skader på ryg eller hoved.
Tjek også jævnligt, at den ikke har det for varmt!

 

IMG_0044(Ja, det er en børne-skygge-dims, jeg satte på ruden til Sif)

 

10) Helt lavpraktisk: Sørg for at holde tissepause, når det er nødvendigt.
Karmaloven på motorveje er altid sådan, at i det sekund man tænker: ”Jeg kan sagtens holde mig indtil næste rasteplads”, så ryger man ind i et uheld eller en omkørsel, der giver et par timer i kø. Og tro mig: Ingen har lyst til at tisse i en skål for øjnene af andre i bilen (Ikke mig, en veninde)
Eller hænge på kanten af en schweizisk håndvask, fordi man er meget trængende og har glemt, at Euro ikke giver adgang til de hellige toilethaller i Schweiz! (Det var så desværre mig)

Hvad er dine bedste tips, når det gælder kør-selv ferie?

Edit: Jeg har lige set, at Cathrine også har udgivet et roadtrip-tip-indlæg i dag, bla. med tip til gode snacks, podcasts og andre nødvendigheder. Hun har også andre og flere tip end mig, så læs endelig også hendes take på den gode bilferie

 

Mulhouse er en af de byer, der ligger godt til en overnatning på vejen sydpå. Og så er der pææææænt!

4 thoughts on “10 uundværlige råd, når du selv kører på ferie

  1. Pingback: Guide: Her skal du drikke kaffe i Odense | C & the City

  2. Med hensyn til hund
    check de enkelte landes regler for transport af hund, der kan være specifikke krav.
    og have styre på vacine og hunde pas, så du kan få den med over grænser både ud og hjem.

  3. Pingback: Guide: 10 tip til Hamburg | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.