5 fede serier til juleferien

Mmmmmm. Og glædelig jul.
Kan I mærke at freden har sænket sig?
Nogle steder mere end andre, jeg er stadig hundesyg, men har dog alligevel klemt den vanlige skål risalamande ned til morgenmad. Sådan er det med traditioner, det er jo vigtigt at man overholder dem 😉 (Desværre smagte det ad røven til)

For mig er der ikke noget mere helligt end 1. juledag.
Ingen skal forvente noget af mig, der skal ikke komme gæster, jeg skal ikke selv være gæst nogen steder, der skal bare være absolut peace n’ quiet. Selvfølgelig med knas, konfekt og hygge med dem, man deler opvask med, men man må gerne have pyjamas på hele dagen og absolut intet foretage sig, udover at spise, se fjernsyn, kigge på gaver og måske læse en bog.
Det er en velsignelse og den allerstørste luksus, at kunne sætte #ErIkkeAtTræffe – skiltet på døren efter en december, der altid er ret hektisk.

Da mor her var dreng, læste man bøger og ventede på, der kom noget i fjerneren, men i dag er vi jo så heldige, at vi kan fyre op for en streamingtjeneste i det sekund vi åbner øjnene.

Så hvad er mere oplagt end at nyde en god serie i juleferien? (Jaja efter du har gået tur, fået frisk luft og alt det der)


The Night Of
(HBO Nordic)
The Night Of er uden tvivl min største serieoplevelse i 2016. Det er simpelthen for vild, på en afdæmpet, mørk, meget langsom måde.
En ung, sympatisk, dygtig, amerikansk-pakistansk collegestuderne bliver anklaget for et bestialsk drab på en ung pige.

Problemet er, at han faktisk har været sammen med pigen på aftenen for drabet, derfor heller ikke har noget alibi, og endnu værre: Han har absolut ingen hukommelse omkring hvad, der er foregået.
En af de fede ting ved serien er, at den har flere forskellige hovedpersoner og også beskriver efterforskningen gennem flere, ofte modstridende, perspektiver.
Eksempelvis gennem den unge mands forsvarer, der er en klassisk ”ambulancechaser” af en falleret advokat af værste skuffe, der får sit livs chance ved et held og den garvede efterforsker, der er på vej på pension, hvor drabet på den unge pige på Manhattans Upper West Side bliver hans sidste sag.

Der er mange grunde til at se The Night Of.

For det første, så er det en genial krimihistorie, hvor alting virker oplagt, ikke er det alligevel, og hele tiden overrasket.
For det andet er alle skuespillerne karakterskuespillere af højeste karat, der virkelig får lov til at folde sig ud, hvor de ofte er underspillede i andre serier (Hold fx øje med den nasale kvindelige anklager)
For det tredje giver serien et (uhyggeligt) indblik i, hvordan det amerikanske retssystem fungerer, nemlig at åbenlyse spor kan risikere ikke at blive efterforsket, fordi man allerede mener, man har en gerningsmand og at man kan studehandle sig til alt.
Og for det fjerde, så giver The Night Of også et brutalt indblik i en verden, vi ikke kender, nemlig et af de største fængsleshelveder på jord, Rikers Island.
Se den, se den, se den, se den!
(Og glæd dig over, at du ikke risikerer at blive en del af det komplicerede strafferetslige system i New York!)
Jeg kan simpelthen ikke anbefale den nok!

 

 

Bloodline (Netflix)
Bloodline er et klassisk familiedrama af bedste (og værste) skuffe.

Trængslerne begynder, da den ældste søn vender hjem for at fejre 45-års jubileet for familiens succesfulde hotel i Florida Keys. Han er tydeligvis det sorte får og er også den eneste ud af fire søskende, der ikke har klaret sig godt. Ældstebror John er den ansvarlige familiefar og byens sherif, yngresøster Meg er advokat og forlovet med politibrors kollega og Kevin er den noget utilpassede yngste, der endnu ikke har levet op til forældrenes ønske om børnebørn, men dog driver et succesfuldt bådværft.

I starten går det fint, men det bliver hurtigt tydeligt, at der lurer en del underfladen og skeletterne begynder at vælte ud af skabet, stærkt foranlediget af den ældste bror, der er kommet tilbage med lidt mere i bagagen end han giver udtryk for.
Intet er overhovedet som det ser ud, og det er helt tydeligt, at den åh-så-pæne familie ikke er så pæn igen og at den familiehemmelighed, de bærer på, kan knuse dem fuldstændig.

Igen: Se den, se den, se den!
Fuldstændig fremragende serie, genialt filmet i de vidunderlige landskaber i the Keys (Nu vil jeg også derhen!) og med den klare underlæggende følelse af, at der sker noget frygteligt lige om lidt.
Den får skabt et kolossalt ubehageligt univers under idyllen, fordi man aldrig kan vide sig sikker på, hvem i familien man egentlig kan stole på. Hvem er reelt skurken? Og det er ret interessant, at man kan mærke, at man simpelthen skifter sympati fuldstændig undervejs.
Fortælleteknisk er Bloodline også genial, fordi den bliver fortalt baglæns med en dramatisk slutning, hvor historien og forklaringen bliver rullet op.

Eneste anke er, at identifikationen kan risikere at være lige rigelig.
Med en overansvarlig storebror, der altid har gjort det rigtige for alle andres skyld og holdt den lige linje, så hans mindre søskende kunne lalle rundt, fucke up og gøre som de ville og det vildeste offerrolle af en mor, der har hulket sig gennem livet og ikke gidet tage ansvar for en skid, og et sort får som alle i familien bebrejder alt, er den a little to close to home og man kan godt sidde og blive helt arrig undervejs, men den er stadig god!
Tredje og sidste sæson kommer i 2017, i øvrigt.

 

 

Frankie & Grace (Netflix)
Forestil dig at din mand kommer hjem og vil skilles efter 30 år. Og ikke nok med det, han vil skilles, fordi han er homoseksuel og forelsket i sin advokatpartner, som han vil giftes med – og det er i øvrigt en af dine nærmeste venner.
Så er vi i gang og ovenstående scenarie er præcis set-uppet for Frankie og Grace, der er den ultimative guilty pleasure i den lette seriengenre, der faktisk er ret sød.

Grace (Jane Fonda) og Frankie (Lily Tomlin) må herefter revurdere de seneste 30 år, mens de 1) Skal forsøge at finde sig til rette i en helt ny tilværelse som singlekvinder i 70’erne, mens deres eksmænd ser ud til at leve i lettet og ideel lykke og 2) holde hinanden ud.

De to damer kan næppe være mere forskellige og kan i øvrigt heller ikke udstå hinanden.
Grace er en toptrænet og sundhedsfanatisk sminkedukke, der ikke kunne drømme om at forlade huset uden sit ”ansigt”, mens miljøaktivisten Frankie klæder sig i batikmønstret flagretøj og udøver spirituelle ceremonier og meditationsformer og de clasher pænt meget i forsøget på at leve under samme tag i de to pars fælles strandhus, hvor begge damer er flygtet hen for at kapere mændenes nyheder.

Udover at serien er sjov i sig selv, så sætter den også fokus på en sjældenhed i serier, nemlig kærlighed i viagraens alder og de udfordringer, der hører med og den er helt klart et signal til Hollywood og den usynlighed kvinder udsættes for, når de runder 50, arbejdsmæssigt, socialt, seksuelt og forbrugermæssigt.

 


The Affair (HBO Nordic)
The Affair er i samme, dystre, langsomme genre som The Night Of og Bloodline, men adskiller sig ved hele tiden at køre i fire – fem forskellige fortællerstemmer. Altså man ser de samme begivenheder, men fortalt ud fra forskellige hovedpersoner og en mandlig og kvindelig synsvinkel.
Det er ret interessant ud fra øvelsen i, hvor forskelligt man kan opfatte ting, som er spændende at tænke over.

Hovedpersonerne er Noah Solloway, en folkeskolelærer med romandrømme fra New York, gift med smuk kvinde gennem 17 år, der har rige og succesfulde forældre og Allison Bailey, en servitrice, der prøver at få sit liv på fode igen efter en tragedie har ramt hende og hendes mand.
De to mødes, at Noah, konen og deres fire børn skal holde sommerferie hos hendes forældre og holder ind for at spise på den cafe, hvor Allison arbejder.

De indleder en affære, Noah bruger den som udspring for den bog, det lykkedes ham at skrive og han får endelig succes. Desværre samtidig med at han bliver anholdt for drabet på Allisons eks-mands bror, der har gjort hans datter gravid…
Kompliceret? Ja! Men også et dybt fængslende drama, der netop har haft premiere på 3. sæson og holder seeren tryllebundet.

 

 

The Good Wife
Den her historie har man hørt før:
Succesfuld karrieremand bliver taget med bukserne nede, afsløret i seksuel omgang med andre end hans kone. Kone, der har gjort det til sin karriere, at passe børn, hjem og stå ved sin mands side, står nu med hovedet i postkassen, offentligt ydmyget af en mand, der ikke har kunnet beholde bukserne på.

Det er også omdrejningspunktet i The Good Wife, hvor det netop er det, der sker for Alicia, hvis mand, den offentlige statsanklager i Chicago, knalder prostituerede, mistænkes for at misbruge sit embede og ryger i spjældet.
Offentligt ydmyget og uden at have brugt sin uddannelse i 13 år, må hun forsøge at komme ind på arbejdsmarkedet igen for at holde familien oven vande og forsøge at redde ansigtstabet.

Her bliver hun hjulpet af sin tidligere studiekammerat Will, der er partner i et succesfuld advokatfirma, og som hun tidligere har haft noget kørende med…

Dermed er der lagt op til noget af et trekantsdrama, da Will og Alicia stadig har følelser for hinanden, hun skal kæmpe sig ind i et firma, bagud på point, omgivet af 20 år yngre, stinkende ambitiøse kolleger og alle, incl de kolleger, dommere og anklagere hun møder på jobbet, har en mening om hendes mand. Og hende.

The Good Wife er endelig, endelig, endelig kommet på Netflix, der er 8 sæsoner og de glider ned som portvin sammen med risalamande.
Det er de succesfulde Ridley-brødre, (Top Gun, Thelma & Louise, Gladiator & A Good Year), der står bag og de kan fanme lave underholdning, så det basker. Totalt yndlingsserie. Og absolut hverken tung eller alvorlig, men med mange referencer til det virkelige liv som Bill og Hillary Clinton og Muhammedtegningerne.
Genial underholdning! ( Og til SATC-insiderne: For en gang skyld er det IKKE Mr. Big, man sidder og hepper på at det lykkes med ;-))

Selv er jeg i gang med Designated Survivor ( Har trods alt set ovenstående to gange, hver) men den ved jeg ikke helt, hvad jeg synes om endnu…

Glædelig jul!

2 thoughts on “5 fede serier til juleferien

  1. Pingback: Fem serier, du skal se på HBO | C & the City

  2. Pingback: Glædelig jul. Trods alt. | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *