Om 400 kilo sand og en ønskerunde

images-10

 

I min entre ligger der hele tre uåbnede pakker med lækre tøj-sager, som jeg simpelthen ikke har orket at åbne.
Det er jo helt bizart – altså, hvor svært kan det være, at tage sig sammen til at åbne en pakke? Som man i øvrigt selv har bestilt og ved indeholder en drøm af en længeønsket Ganni-kjole, nogle lækre tern på tørklæde og labre skindbukser og hvor alle tingene er nogle, man har ønsket sig længe??

Men det er faktisk en ret god beskrivelse af, hvad en depression egentlig er og betyder: Nemlig en energiløshed, der er fuldstændig lammende (Wilma er til gengæld ved at gå i bro over, at der ligger pakker, som hun ikke må åbne)

Det handler IKKE om, at man ”bare er lidt ked af det” eller doven, nedtryktheden er også en del af det, men der er helt andre ting i spil også, nemlig energiløshed, en følelse af komplet udmattelse, kraftesløshed og uoverkommelighed, samtidig med at man mister interessen for ting, som man normalt synes er sjove – som fx at åbne pakker, fordi at man bare ikke orker det. Eller at man ikke evner at løfte armene over hovedet for at vaske hår, bare tanken i sig selv er udmattende.

Det er ekstremt svært at forstå at man kan ligge på sofaen, være vildt tørstig, men simpelthen ikke magter at hente et glas vand! Og heller ikke evne at fortælle, hvordan man har det, for det kræver kræfter man ikke har.
Det føles som at ligge begravet under 400 kilo sand og dertil kan man så lægge 400 kilo grus, som er den skyldfølelse, man har over, at det er sådan og man er sådan en håbløs type, der ikke engang kan sætte en tallerken i opvaskeren.
Ville du så kunne løfte armene? Heller ikke hvis du tog dig virkelig meget sammen? Nej vel?

Det er især ”Hvis du nu lige tager dig sammen, så kan du altså godt”, der er den helt store myte indenfor depressioner, sammen med “Tænk nu lidt positivt”. Det svarer til at bede en med et brækket ben om lige at løbe en tur. Det kan ikke lade sig gøre. Slut. Og det er IKKE fordi man ikke vil! Når man har en depression, så er det kemien i hjernen, der er rod i. Det er derfor man ikke kan stå ud af sengen, løbe en tur, være lidt glad. Præcis som når celler muterer og man får kræft. Det er heller ikke med vilje og kan heller ikke grines væk.

 

Unknown

Jeg har slet ikke tal på alle de skænderier, jeg havde med min eks-kæreste, fordi han synes det var så top-urimeligt at jeg ikke bare lige svingede støvsugeren, når der lå hundehår overalt eksempelvis.
Og jeg kunne simpelthen ikke forklare ham, hvorfor at jeg ikke kunne, at det føltes som om jeg var blevet kørt over af et godstog og så begravet under de føromtalte 800 kg sand og grus. Ikke engang de ord havde jeg, for jeg ville da tusind gange hellere støvsuge/købe ind/gøre rent end at skændes om det, for det var endnu mere udmattende.
Især når man ikke kan sige, hvad f… der er galt og ingen af os vidste jo, at jeg rendte rundt med en svær depression. Til gengæld var min læge en idiot, men det er en anden historie.

Derfor synes jeg at alle skal se denne her lille video. Den forklarer SÅ godt, hvordan det er at have en depression – for det er faktisk umuligt at forklare selv, når man står midt i det.

Det er både for at forklare blogstilheden, at jeg fortæller det nu (Og jeg gider slet ikke sige hvor lang tid, jeg har været om at klappe de her ord sammen eller hvor svært det har været!) men også for at gøre opmærksom på, at der er god grund til både at holde øje med sig selv og især ens nærmeste.

fml-Living with a Black Dog p9.jpg

 

Depression er nemlig et kæmpe røvhul, der ændrer kemien i ens hjerne og derfor ser man ikke selv, at der kan være noget galt. Man er jo vant til at man kan stole på sine egne tanker. MEN dem ændrer depressionen stille og roligt, så man fx begynder at synes man er et talentløst fjols, der ikke fortjener at leve og som ens familie ikke kan være tjent med. Så negative tanker og social isolation er også noget, man skal reagere på som pårørende (Og nej, det gjorde eks-kæreste ikke. Jeg aner ikke hvorfor)

Med andre ord: Hvis du mener, at din kæreste/mor/bror/datter/kollega mv. ændrer opførsel eller personlighed, så er der grund til at være ekstra opmærksom. Læs fx denne på psykiatrifondens hjemmeside.

Er det dig selv, du er bekymret for, så tag eksempelvis denne test, der giver et ret godt pejlemærke for om der er noget galt – og gå til lægen.
Husk at det skal være gennem længere tid, altså over 14 dage, at man fx er modløs, trist og energiforladt. At være trist fordi kæresten er skredet, din mor er syg eller dit barn er umuligt er IKKE en depression, det er helt normalt og det skal man ikke have medicin for, testen er kun et pejlemærke til at opsøge evt. behandling.

Jeg opfordrer PÅ INGEN MÅDE til selv-diagnogstisering eller behandling, det vil jeg godt gøre helt klart!

Depression er en alvorlig sygdom, der skal tages seriøst, jo før jo bedre. Både for at forhindre, at den bliver til en svær depression, at man kommer til at lide af gentagne depressioner eller at det bliver kronisk.
I langt de fleste tilfælde er det slet ikke nødvendigt at få medicin, hovedreglen er at det kun har effekt ved svær depression og man er heller ikke skør eller sindssyg!

Hver 6. dansker rammes af en depression – og det er altså en sygdom på helt samme niveau som cancer, gigt, sclerose eller et brækket ben. Den eneste forskel er, at man ikke kan se den eller konsekvenserne af den. Med andre ord:
Der er ikke noget at skamme sig over!

 

displays-of-love

Derfor synes jeg også at man skal tale om det. Det har været en uvurderlig hjælp for mig, at folk i min omgangskreds har åbnet op og fortalt mig om deres erfaringer, især fordi man føler sig ualmindeligt alene med en sygdom, der er meget svær at forstå og beskrive og fordi man føler sig som en kæmpe taber.  Vejen frem er at tale om det. Det er den eneste måde at slå tabuet omkring sygdomme i hovedet ihjel på.
Så se nu lige den video, hvis du glemte det før.

I samme omgang åbner jeg op for en ønskerunde, fordi der skal ændres ting her på blogggen i nærmeste fremtid. Hvad kan I godt lide? Have mere af? Mindre af? Er der noget I gerne vil vide? Emner, der skal bringes op? Færre pinligheder, mere mode og dullegrej? Opskrifter ? (Not gonna happen!)
Altså: Det er nu, der skal bydes ind, hvis du vil have noget at skulle have sagt 😉

 

English recap: Depression is a bitch and it’s an illness to be taken very seriously. Matthew Johnstone has made this cartoon about having a black dog – and it’s a perfect description of what a depression feels like. The pictures are from his book, let me know if I have to remove them – and remember: If you feel depressed consult your doctor!

8 thoughts on “Om 400 kilo sand og en ønskerunde

  1. Pingback: Vær uvelkommen | C & the City

  2. Pingback: Kære meningsmafia: Luk munden og let røven | C & the City

  3. Pingback: Hilsen fra slagmarken | C & the City

  4. Pingback: Lille lykke #Ambassadøren fra Amerika | C & the City

  5. Pingback: Hold så for fanden op med at pisse i min latte. Blev der sagt! | C & the City

  6. Pingback: Siden sidst – i tre bogstaver | C & the City

  7. Pingback: Øjenåbner | C & the City

  8. Pingback: Alt det I ikke ser | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.