Kære Alt for Damerne – Undskyld, men er I idioter?

”Var det min egen skyld?”

”Var det måden, jeg gik på?”

”Kom jeg til at smile til ham på en måde, så han troede at jeg var ude på noget?”

”Gjorde jeg modstand nok?”

“Hvad nu hvis jeg ikke havde drukket den sidste drink?”

”Var det sket, hvis jeg havde haft noget andet tøj på?”

”Hvorfor gik jeg ikke bare den anden vej?”

De her spørgsmål og mange, mange flere kører i ring i hovedet på ethvert voldtægtsoffer. Sammen med frygten for at blive mødt med den ultimative fordom: ”Er du sikker på, at du ikke selv ville?”
Derfor var jeg tæt på at ørle på den flinke kioskmands vindue, da jeg mødte forsiden på denne uges Alt for Damerne:

Alt for damerne 1

Som journalist har jeg bestemt lavet min andel af provokerende, kække, flabede, grænseoverskridende overskrifter i bestræbelserne på at lokke seere, lyttere og læsere ind i butikken, men den her er simpelthen så langt over grænsen, at man slet ikke kan se grænsen længere.

Som kommunikationsrådgiver ved jeg også, hvordan miseren sandsynligvis vil blive forklaret, nemlig i retning af: ”Det er så alvorlig en krænkelse, der rammer alt for mange og derfor synes vi det er vigtigt, at sætte fokus på det. Når vi provokerer på den måde, så er det for at få folk til at tale om det” – agtigt.

Nej, nej, nej!
ALT er galt med den rubrik – og her er hvorfor, i min optik:

1)   Lige præcis frygten for det spørgsmål og beskyldningen:
”Er du sikker på, at det ikke er din egen skyld” afholder 1/3 af de danske voldtægtsofre fra at gå til politiet – fordi man også her bliver stillet det spørgsmål og, ofte, bliver behandlet som en mistænkt, der er fuld af løgn, i stedet for det offer man er.
I en situation, hvor man er så menneskeligt, fysisk og psykisk smadret, så orker man simpelthen ikke, at blive behandlet som en løgner, eller som en “Der selv bad om det”, samtidig med at man får at vide, at skulle det komme til en eventuel retssag, så skal man hele møllen igennem igen, incl voldtægtsmandens forsvarer, der også baserer sit forsvar på, at det var ens egen skyld, fordi man er en løsagtig tøjte, hvis man endda har en seksuel fortid – som om man ikke er blevet ydmyget nok.

Forstå mig ret: Politifolk eller advokater er ikke dårlige mennesker, men forstyrrede småpiger og utro kvinder, har fundet ud af at en falsk anmeldelse om voldtægt er vejen til noget opmærksomhed, eller en vej ud at en ubehagelig situation og antallet af falske anmeldelser er grotesk højt efterhånden – og derfor bliver rigtig mange ægte ofre mødt af en urimelig grad af mistænksomhed.
Problemet er bare, at det rammer de uskyldige: De rigtige voldtægtsofre og de mænd, der uretmæssigt bliver beskyldt for det.

2) Det er langt de færreste, der ser forsiden, der også slår op i bladet og ser den reelle pointe bag provokationen på forsiden – nemlig at det IKKE er ens egen skyld.
Jeg har stor respekt for forsøget på at tage dette alvorlige emne op, for det ER et problem, at man mødes med mistro og behandles som en løgner. Men målet helliger ikke altid midlet, for hvad er der sket?
Vi er jo lige præcis ikke i gang med at diskutere behandlingen af voldtægtsofre, men den idiotiske forside! Og jeg ved heller ikke rigtig, hvorfor man har tænkt, at den overskrift vil lokke folk til at købe bladet? Det er da de færreste, der er føler sig krænket, der også tænker: “Hey, jeg betaler da lige 40 kr for at få at vide, hvad der står inde i bladet.”
Vel gør vi da ej. Vi tager afstand og når dermed ikke ind til artiklen og tage stilling til den oprindeligt tænkte historie. Hvilket jo så betyder, at hele provokationen og missionen om debat er røget på gulvet med et brag.

Alt for damerne 2

 

3)  Det er tydeligvis ikke et gennemtænkt stunt, for ifølge MetroXpress holder alle de ansvarlige redaktricer på bladet ferie og kan derfor ikke svare på den kæmpebølge af kritik, der har rejst sig efter bladet kom på banen.
Hvilket gør det 1) Til en direkte hån mod voldtægtsofre og 2)Afslører en rystende mangel på viden om kommunikation og krisestyring hos Egmont, når man ikke kan forudse, at den forside kan skabe ballade som der skal reageres på.

Jeg synes det er en decideret lam undskyldning, at medierne er begyndt at bruge “Vi gjorde det for at provokere”-undskyldningen, hver gang at der bliver gået over stregen og det medfører negative reaktioner.
I det her tilfælde burde man altså kunne forudse kritiske reaktioner og derfor have forberedt en måde at håndtere det på og forberedt et svar, der var kommet LANGT tidligere. Hvilket i mine øjne gør forsiden endnu mere stødende og tankeløs, nemlig, at det ikke er en velgennemtænkt provokation, men et forsøg på at sælge blade på mest usmagelig vis.

En ting er, at blive udsat for et af de værste overgreb, der overhovedet kan ske for et menneske, men det forværrer det omkring 4000 procent, at et af landets største dameblade tillader sig at insinuere, at det kan være en kvindes (eller mands) egen skyld.
Det nærer lige præcis den mistro og det gran af tvivl, der bare ikke må være der, men som langt de fleste voldtægtsofre møder, og det er simpelthen ikke nogen, der har fortjent. Slet ikke på forsiden af et dameblad, det er altså at træde på folk, der ligger ned i forvejen og i kæmper med at komme videre i tilværelsen.
Eddermame et uheldigt signal at sende og jeg er virkelig spændt på, hvordan man har tænkt sig at forklare den henne på Alt for Dåserne. Eller om det simpelthen er den nye “Debatskabende” stil og der, i næste uge, er et blad med overskriften: ”Incest – hvornår er det din egen skyld?”

Og hvis nogle sidder og er i tvivl om, hvad det rigtige svar på spørgsmålet ”Voldtaget, hvornår er det din egen skyld” er, så er det ALDRIG!!!!

*Billedet af Alt for Damernes forside er taget af Stephanie Gaarde Caruana

English recap: The danish magazine “Alt for Damerne” has a cover this week with the statement: “When is rape your own fault?” I find that very offending and tasteless against women and rapevictims.

One thought on “Kære Alt for Damerne – Undskyld, men er I idioter?

  1. Pingback: Kære meningsmafia: Luk munden og let røven | C & the City

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.