Siden hvornår bliver man syg af stearinlys?!

En fordel ved at mit job er, at man ind i mellem opdager ting, man formentlig ikke ellers ville have opdaget. Jeg elsker de små overraskelser, oplevelser og muligheder for at blive klogere.

Eksempelvis er jeg svært begejstret for stearinlys. De er nærmest indbegrebet af hygge og jeg har gerne fyret op i mindst 8 stearinlys hver aften, hele aftenen.
Det vil sige, at det havde jeg, indtil jeg opdagede undersøgelsen, der viser, at et stearinlys soder og dermed forurener lige så meget, som hvis man stod midt på en stærkt trafikeret vej.

Det er Statens Byggeforskningsinstitut, der har forsket i sagerne og erfarer, at et enkelt stearinlys forurener indeklimaet seks gange mere end en trafikeret vej.
Et enkelt bloklys kan fylde et rum med 300.000 ultrafine partikler per kubikcentimeter. Til sammenligning  viser målinger, at der er 40.000 partikler per kubikcentimeter på den trafikerede H.C. Andersens Boulevard i København. Det svarer til, at have et par biler stående i tomgang i stuen og de partikler ryger direkte dybt ned i lungerne – og kan give et hav af sygdomme.

Det er ikke noget nyt i, men det virker pludselig ret ulogisk, at fyre så mange stearinlys af, når man selv har astma og en hund med rygerlunger…

Derfor var det en glædelig overraskelse, da jeg erfarede, at et dansk firma har udviklet en lampeolie, der er så miljørigtig og indeklimavenlig, at den kaldes den mest miljøvenlige olielampe, der findes på markedet.
Lampen hedder EGO Clean Light og fungerer ligesom en almindelig olielampe. Den brænder på en særligt udvundet og raffineret palmekerneolie, der er så miljøvenlig, at der skal mere end 800 tændte lamper til for, at forurene indeklimaet lige så meget som et enkelt tændt stearinlys. Og så er de pæne. Og jeg ikke kunnet finde nogen eksperter, der har noget dårligt, at sige om dem.

Derudover har jeg lige opdaget at Designfund har Clean Light til halv pris. Du finder dem her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.